Cursul va mai scădea, dar ce-i mult strică

curs 2 wall

de Moise Guran

Euro a coborât astăzi în piață până la 4,33 de lei, destul de aproape de cea mai mică valoare din acest an, adică la jumătatea lunii ianuarie. Evoluția pieței în această săptămână a fost relativ calmă, dar în reprize, căci de la 4,35 în jos era și firesc să găsească mai multe praguri de suport. Tocmai ritmul liniștit de scădere al cursului a prevenit deocamdată iuntervențiile Bancii Naționale, sau dacă au fost, au fost extrem de fine și nu s-au făcut simțite.

Așa cum anticipam încă de săptămâna trecută, euro se întreaptă spre 4,30 de lei și avem toate motivele să credem că va ajunge acolo, căci veștile sunt bune din toate direcțiile, intră bani mai mulți în economie și în aceste condiții tendința de scădere a cursului va continua. Vin sărbătorile, vin bani și de la românii de afară cu această ocazie și, deci, nu avem de ce să credem că euro ar putea crește.

De la un moment dat este probabil că BNR va începe totuși să cumpere euro pentru a preveni speculațiile pe leu, dar și mai probabilă devine de acum o scădere a dobânzilor la lei. Asta ar opri pentru moment aprecierea monedei naționale dar oricum ar fi mai sănătos cred ca nivelul de 4,30 de lei pentru un euro să nu cadă imadiat. Aș prefera un euro de 4,20 de lei prin iunie, decât să-l văd acolo săptămâna viitoare, iar după Paște să ne trezim cu el din nou la 4,4.

Ce-i mult strică, iar ce-i puțin poate fi de perspectivă.