Cine câştigă salarii mari la Stat?

de Moise Guran

Fantastic premierul Victor Ponta în cruciada sa privind salariile directorilor din instituțiile publice și din companiile de stat. Unele mici observații aș mai face. Discursul premierului privind impozitarea salariilor din structurile de stat s-a mutat de la salariile de peste o mie de euro la cele ale directorilor care, citez “câștigă mai mult decât miniștrii”. Cruciada lui Ponta ar fi de asemenea superbă în socialismul ei de inspirație a la Francois Hollande dacă n-ar avea ca scop doar popularitatea premierului-haiduc. Dacă de exemplu premierul și-ar fi propus să aducă la conducerea acestor instituții niște profesioniști, promovați pe merite, nu politruci care au lipit afișe în campania electorală, atunci ar fi știut că, fără un salariu adevărat, n-avea nicio șansă.

Dacă premierul și-ar fi propus ca directorii din companiile de stat să nu mai facă șpăgi în dauna Statului-patron atunci ar fi știut de asemenea că fără un salariu adevărat n-avea nicio șansă. Dacă premierul și-ar fi propus ca miniștrii să nu mai facă șpăgi, împreună cu cozile de topor pe care le numesc în funcții mari la companiile de stat, atunci ar fi știut că nu mai contează ce salarii au nici directorii, nici miniștrii. Pentru că șpăgile depășesc întotdeauna salariile, și da, le depășesc chiar și pe cele de zeci de mii de euro pe lună.

În concluzie, Ponta are dreptate în final atunci când vrea să taie salariile directorilor de companii. Atâta doar că rezolvarea problemei sună ca într-un banc cu polițiști. În final nu va obține nici mai multă eficiență de la companiile de stat, nici depolitizarea lor ci doar o imagine de Iancu Jianu pentru sine. Un Iancu Jianu care, în funcție de audiență poate fi când zapciu, când haiduc.