23 aprilie, Ziua Mondială a Cărţii şi a Drepturilor de Autor

În 1995, Consiliul general al UNESCO decreta Ziua Mondială a Cărţii şi a Drepturilor de Autor la 23 aprilie pentru a marca simbolic naşterea şi moartea unor scriitori celebri, precum William Shakespeare şi Miguel de Cervantes, dar şi pentru a încuraja lectura.

Prima Zi Mondială a Cărţii şi a Dreptului de Autor a fost marcată la 23 aprilie 1996, notează Agerpres. Iniţiativa instituirii acestei zile aparţine Spaniei, unde anual, la 23 aprilie, are loc Festivalul Trandafirilor, manifestare dedicată Sfântului Gheorghe (Sfântul Jordi) şi comemorării scriitorilor Miguel de Cervantes şi William Shakespeare. La Diada de Sant Jordi coincide cu comemorarea Sfântului George, care este ocrotitorul oraşului Barcelona.

Încă din Evul Mediu, în această zi fetele şi femeile primesc flori, iar bărbaţii – cărţi. Obiceiul oferirii cărţilor a fost practicat abia după 1616, anul în care au murit Miguel de Cervantes şi William Shakespeare. Din 1964, 23 aprilie a devenit Ziua Cărţii pentru toate ţările în care se vorbea spaniola şi portugheza.

În 2001, Madrid a fost primul oraş desemnat capitală mondială a cărţii. Anul acesta, capitala thailandeză Bangkok este oraşul desemnat de UNESCO drept capitală mondială a cărţii, în scopul promovării unui program naţional de popularizare a lecturii în rândul tinerilor şi persoanelor defavorizate.

Din 1996, la 23 aprilie, în aproape toate ţările lumii sunt organizate expoziţii de carte, lecturi publice şi o serie de manifestări menite să încurajeze şi să popularizeze lectura, o activitate supusă unor provocări, în condiţiile dezvoltării rapide televiziunii, internetului, jocurilor electronice şi a altor mijloace moderne de informare şi de divertisment.