3 afișări

Congreul PSD – mări sub pustiuri

editorial plasma

de Moise Guran

Multă liniște și plictiseală la Congresul PSD, acolo unde mahării partidului au venit să și-l aleagă în unanimitate pe Victor Ponta. Dar și liniștea de pustiu de la suprafață ascunde învolburarea unor mări agitate financiar și politic ceva mai devreme. Mai țineți minte faptul că acum o lună unii dintre baronii PSD voiau să vină la București să schimbe miniștrii aceluiași Ponta?

De la alegeri și până acum au fost două proiecte prin care Victor Ponta a încercat să-și supună baronii partidului. Unul a eșuat, celălalt este pe cale. A fost mai întâi ordinul prin care Liviu Voinea, ministrul Bugetului, le-a condiționat finanțarea proiectelor locale de plata datoriilor mai vechi. Credeți-mă, dacă în Parlament n-ar fi fost desființată reglementarea respectivă, n-ar mai fi fost atâta liniște la Congresul PSD. Problema lui Ponta este că exact acea inițiativă a lui Voinea i-a ținut bugetul țării în echilibru pe primul trimestru, iar fără ea, cât de curând, șpăgile de partid și de stat vor reveni în atenția publicului.

Al doilea proiect este regionalizarea. Ați mai auzit de ea în ultima vreme? Era un mare semn de întrebare pentru baronii locali, căci sentimentul acestora era că Ponta dorea să își creeze alți baroni, unii mai puternici care să îi eclipseze pe ei cei creați pe vremea guvernării Năstase-Cozmâncă și, treptat să îi înlocuiască. Poate că Ponta își vrea într-adevăr proprii baroni, dar în această schemă piesa cheie este celălalt Liviu, Liviu Dragnea. De el depinde dacă merge mai departe pe mâna lui Ponta cu crearea regiunilor sau dacă, dimpotrivă, amână proiectul pentru mai târziu, după un moment în care poate folosi forța actualilor baroni împotriva lui Ponta. Din păcate pentru el, nici Dragnea nu controlează pe deplin armata pseudo-feudală a PSD.

Dar să nu uităm faptul că acești baroni au revenit la guvernare mai ales datorită unui vot împotrivă dat lui Traian Băsescu. Nu pentru că acel PSD de pe vremea lui Cozmâncă s-ar fi reformat. Pe cale de consecință fără o schimbare a structurilor de putere în interiorul PSD, guvernarea Ponta nu are nicio șansă de reușită cu România în general. Și cum reorganizarea teritorială este modul în care premierul pare a fi gândit reformarea propriului partid, acum, după acest congres, Victor Ponta are o singură șansă. Trebuie să-și ia înapoi țara pe care o are de guvernat.