Leul îşi continuă întărirea

curs blog

de Moise Guran

Euro încheie săptămâna la 4,37 de lei, după ce a scăzut de la 4,4 lei și până la 4,36, corectând apoi ușor această mișcare relativ amplă. Trendul de apreciere al leului este acum foarte clar pentru toată lumea, dar tocmai de aceea există suspiciunea că Banca Națională a României ar putea interveni în piață pentru a calma scăderea euro. Politica declarată a celor de la BNR este însă aceea de a nu permite mișcări foarte bruște ale cursului și NU aceea de a întoarce o tendință.

Ceea ce încerc să vă spun este că pasul deprecierii Euro este acum unul potrivit și că în ciuda acestui risc de intervenție de acum trebuie să privim spre un curs de 4,30 de lei pentru un euro. Pare a fi o tendință pe termen lung și de acum doar inabilitățile guvernului pot strica acest curs de apreciere a monedei naționale. De altfel guvernul nostru s-a arătat și extrem de pesimist în strategia de convergență trimisă la Bruxelles, o prognoză cu niște cifre aiuritoare, depășite deja de realitățile unei țări care vrea să se dezvolte. Nu știu cine a făcut această strategie și nici de ce guvernul și-a asumat-o, dar ea reprezintă un document oficial prin care Victor Ponta s-a angajat să conducă mediocru țara.

Revenind la cursul de schimb, eu cred că săptămâna viitoare îl vom vedea sub 4,35 de lei pentru un euro, chiar dacă, probabil va mai sta o perioadă în această zonă. Leul are acum potențial, are fundamente economice și își caută un nou nivel de echilibru.