Ponta și-a cumpărat dreptul de a numi ministrul de justiție

de Moise Guran

Cât de naiv să fii ca să nu faci o legătură între numirea de către Victor Ponta a ministrului de Justiție și publicarea pe șest, vineri seara, a celebrei ordonanțe Voiculescu, cea care a agitat în toamnă lumea publicității pentru că favoriza în mod clar marii patroni de trusturi media.

Ca să înțelegeți cum stau lucrurile să ne imaginăm de exemplu că domnul Voiculescu, care activează prin Grivco și în domeniul energiei, nu ar mai avea voie să cumpere curent și de la o termocentrală și de la o hidrocentrală și de la o centrală nucleară, nu ar mai avea voie să facă un pachet din tipuri de curent luate la costuri diferite pentru a le vinde apoi consumatorilor finali în funcție de nevoile acestora. Cam așa stă treaba și în domeniul publicității. O agenție de publicitate ia banii de la un client iar apoi face pachete de reclame pe care le dă și la ProTv și la Antene și la Discovery sau la televiziunile mai mici.
Ordonanța lui Ponta îi transformă pe toți în comisionarii televiziunilor, limitându-le practic veniturile în funcție de puterea de negociere. Asta înseamnă că marile trusturi care vin cu patru cinci televiziuni plus un post de radio sau două, vor fi mai bogate, în vreme ce agențiile mici de publicitate probabil se vor desființa. De asemenea s-ar putea desființa și televiziunile care nu trăiesc din șouri păcătoase, maneliști și alte mizerii de mare audiență, asta dacă nu cumva va ajunge tot domnul Voiculescu să le mai scape câte un oscior, trimițând însuși Antenele cereri de oferte de la televiziunile mai mici pentru realizarea unui platouaș de publicitate.

Numai că lui Victor Ponta nu i-a venit ideea de reglementa astfel piața energiei, acolo unde Voiculescu este intermediar ci piața televiziunii unde partenerului său de guvernare i s-a părut că nu ia suficienți bani. Liniștea coaliției de guvernare a fost astfel rezolvată – postul de ministr al Justiției contra ordonanței Voiculescu.