Dar decât să ne certăm…

PONTA CRIN

de Moise Guran

Te apucă și râsul văzându-i pe Victor Ponta și pe Crin Antonescu aruncându-și replici unul altuia, fiecare de la televiziunea unui amic, niciodată amândoi o dată într-un studio de televiziune imparțial. Dezbaterile, vorba vine, frizează uneori absurdul, cu moderatori care nu prea știu altceva decât să-i instige pe politicieni la adveristate, ură și spectacol foooarte ieftin. Mai că nu-i întreabă – Nu-i așa că celălalt e un bou? Cum dom’le, n-ați zis că-l terminați pe Băsescu? Cum adică vă trebuie alt proiect politic decât Jos Băsescu?

Mai mult accidental, dezbaterea ultimelor zile s-a mutat la suprataxarea bugetarilor cu salarii mai mari de 1.000 de euro, iar Crin s-a declarat în dezacord cu Ponta. Cred și eu, doar în programul electoral al USL se vorbește de cotele de impozitare regresivă, adică de scăderea impozitelor, nu de creșterea lor. Mai mult sau mai puțin principial, Crin se situează acum în opoziție iar asta îi vine mănușă. Cam așa trebuie să fie orice viitor candidat, dar partidul său este oricum de facto în Opoziție, căci miniștrii săi sunt doar decoruri vii în guvernul Ponta.

Dar asta e bine, nu e rău. Cineva trebuie să fie și în Opoziție și, cred eu, în locul penibilelor coșulețe cu merinde aduse de doamna Vass în Parlament, o dezbatere deschisă și televizată Victor – Crin ar fi chiar utilă pentru o Românie sănătoasă la cap. Nu trebuie să se înjure, nu trebuie să se urască și nici de moderatorii lui Ghiță sau ai lui Voiculescu n-au nevoie. Pot dezbate ca doi oameni maturi dar în contradictoriu o problemă importantă pentru țară și dacă tot au ajuns acolo, de ce să se oprească la impozitarea bugetarilor. Să continue cu TVA-ul la alimente, cu reducerea CAS-ului, sau chiar cu regionalizarea sau modificarea Constituției. S-ar putea să facă rating mai mic decât la o ceartă cu țâpurituri dar noi toți, inclusiv cei care se uită la tv pentru scandal, am fi mai câștigați.