Paradoxul popularităţii unei doamne apreciate, nu si iubite de popor

extro margaret 1 blog

de Moise Guran

Din multe puncte de vedere Margaret Thatcher a fost liderul pe care toate națiile și-l doresc dar prea puține reușesc să-l și suporte. Ajunsă în funcția de prim ministru pe buza recesiunii care a lovit Marea Britanie la începutul anilor 80, Thatcher a aplicat o politică economică de manual, concentrându-se pe stabilitatea prețurilor combinată cu stimularea muncii.

A privatizat utilitățile ca să facă rost de bani pentru buget dar a impus o stare de austeritate bugetară tăind cheltuielile sociale, în ciuda revoltelor care au izbucnit în Anglia. De altfel Margaret Thatcher a subminat permanent puterea sindicatelor și culmea este că, în ciuda măsurilor dure adoptate , a reușit să se mențină la putere timp de 12 ani. Adică trei.
Urmărind evoluția economică a Marii Britanii între 1980 și 1990 n-ai cum să nu te întrebi cum de au suportat englezii aceste reforme. Nu s-a grăbit cu creșterea economică ci a luptat mai întâi pentru stabilizarea prețurilor, căci inflația era la începutul anilor 80 în Anglia cam cum era în România la începutul anilor 2000. După trei ani reușise să reducă inflația în ciuda creșterii taxelor pe consum, a urmat apoi revenirea economică și, abia în al treilea mandat al lui Margaret Thatcher măsurile economice dure au reușit să îmbunătățească situația socială și să reducă numărul mare al șomerilor.

Dacă în mod întâmplător acest scurt incurs în istoria economică a Marii Britanii v-a sunat oarecum cunoscut și, eventual aplicabil realităților economice din zilele noastre, trebuie să mai știți că, de fapt, cheia aparentului paradox între politicile dure și popularitatea Doamnei de Fier a Marii Britanii stă într-o simplă trăsătură a caracterului său – Margaret Thatcher a fost un lider sincer, brutal de sincer, lipsit de orice fel de populism, așa cum politicienii zilelor noastre rareori își mai perimit să fie. Iar supranumele Doamna de Fier nu i l-au dat englezii, ci rușii, chiar înainte de a deveni primministru. De fapt, acest supranume a ajutat-o să devină premier.