10 CHESTII RĂMASE ÎN PENUMBRĂ…

ponta basescu

de Moise Guran

1. Kovesi a fost prezentată ca o mare miză când, de fapt, adevărata miză a actorului principal, Victor Ponta, este Tiberiu Niţu. Nu ştiu de ce, dar am sentimentul că e important răspunsul.

2. Crin are dreptate când spune că Ponta riscă enorm – Niţu n-a obţinut avizul CSM şi în final, este posibil ca Traian Băsescu să o accepte doar pe Kovesi, nu şi pe Niţu. Se ştie că înţelegerile cu Preşedintele sunt relative.

3. Ponta a lăsat doar impresia unei persuasiuni deosebite. DNA reprezintă o mare miză pentru PSD şi nu cred că partidul s-a aliniat în spatele Premierului. În cazul în care Băsescu îl păcăleşte pe Ponta în PSD iese haos, iar scaunul său de lider al partidului se va clătina puternic.

4. Foarte elegantă mişcarea liberalilor cu refuzarea unui minister la schimbul Justiţiei. Câştigul de imagine al lui Crin este imens.

5. În acelaşi timp PNL rămâne cu o creanţă asupra PSD. Va fi cuiul lui Pepelea. Ori obţin mai târziu ceva serios la schimb, ori (mai probabil) asta le va da un avantaj tactic la divorţ. Partea proastă este că Voiculescu se consideră deţinătorul de drept al creanţei.

6. După mişcarea CSM cu amânarea cu două luni a audierilor Ponta are ocazia să se răzgândească din nou. Nu cred că o va face, chiar dacă presiunea publică va fi uriaşă. Probabil va pune pe cineva ministru al Justiţiei, pentru a se răzgândi în locul lui.

7. Avem genul de conflict constituţional între puteri (între Justiţie şi Executiv) în care un preşedinte nejucător este chemat să medieze. Din păcate al nostru iar a fost jucător. Va poza totuşi în curând în mediator. Şansele lui Ponta să ia ţeapă cresc, aşadar.

8. Dacă Ponta reuşeşte să îşi controleze partidul, sfârşitul USL este aproape. Acesta a fost doar începutul unui război pentru care liberalii nu erau pregătiţi. Încă. Recrutările din PDL şi PPDD se vor accelera. De partea cealaltă probabil cei de la UDMR lucrează deja la lista de revendicări pentru susţinerea unui guvern PSD.

9. Mă întreb dacă Monica Macovei şi Traian Băsescu îşi mai vorbesc. Cuplul Macovei/Morar este adevărata forţă din spatele mişcării, altfel justificate, de emancipare a magistraţilor. Inclusiv de sub tutela lui Băsescu.

10. În caftul pentru Justiţie aceasta a fost doar încălzirea. Să vedeţi cum va fi la toamnă, când bătălia se va duce pe Curtea Supremă, acolo unde ajung în final toate dosarele personajelor care se luptă acum să controleze parchetele.