65 afișări

Aritmetică pe pâine

tva paine plasma

de Moise Guran

Nici evaziunea fiscală, nici taxele și nici deciziile de politică economică ale guvernului nu sunt subsecvente unor calcule aritmetice de genul 2+2 fac 4, iar toată dezbaterea referitoare la reducerea TVA-ului la pâine a pornit extrem de greșit cu un mare DACĂ în față. Economia nu e farmacie ci o știință socială, profund influențată de psihicul fiecăruia dintre noi, de starea națiunii, de cheful de a cumpăra sau de a face credite. În acest caz al reducerii TVA-ului la pâine este crucială în succesul operațiunii puterea guvernului de a-l convinge pe micul brutar evazionist că e mai bine să plătească 9% decât să riște pușcăria. Și, dacă la 24% TVA acesta a considerat că merită riscul, esențiale în această reformă erau hotărârea și determinarea guvernului de a aplica legea, respectiv pușcăria pentru el evazionistul, oferindu-I la schimb posibilitatea de a plăti cei 9%, TVA redus.

Greșelile de comunicare comise în legătură cu această reducere a TVA-ului sunt așadar colosale. Premierul Victor Ponta a anunțat din start că măsura e … așa, de încercare, pentru șase luni. Brutarul evazionist știe acum că n-are sens să își strice lanțul fraudulos de aprovizionare, căci până la Crăciun s-ar putea să-l vrea înapoi. Pe de altă parte, presupunând că brutarii care lucrează legal vor ieftini pâinea și-i vor face concurență, el știe că nu va avea această problemă decât șase luni. Trebuie așadar să reziste. În fine, ultima greșeală de comunicare făcută de guvern, este de fapt o inacțiune. Autoritățile nu s-au gândit să coreleze reducerea TVA-ului la pâine cu o intensificare a controlelor în domeniu sau cu o sporire a pedepselor pentru evaziunea fiscală cu produsele de panificație. Ar fi fost de efect.

Trăgând linie și adunând, proiectul reducerii TVA-ului este cel mai bun exemplu despre cum o idee bună poate deveni un experiment economic dezastruos. Preocupați să o negocieze cu FMI-ul, să-I calculeze mult prea aritmetic impactul în economie sau să o bifeze electoral, guvernanții noștrii sunt pe cale să compromită această idee înainte chiar de a o adopta.