Un box amical şi o tensiune serioasă

sincron frunzaverde ponta plasma

de Moise Guran

Un schimb de pumni fără mănuși a avut loc între premierul Victor Ponta și baronul local de Caraş, Sorin Frunzăverde. Acesta din urmă a explicat presei locale că situația țării e un dezastru, că s-ar bucura dacă ar fi bani de plata pensiilor și salariilor dar și pentru tranșa FMI din această vară. Din presa locală declarația a ajuns în presa centrală, iar Victor Ponta s-a simțit dator să-l dea pe Frunzăverde cu dinții-n bordură.

El i-a transmis că bani sunt și pentru pensii și pentru FMI dar s-ar putea să nu mai fie pentru Consiliul Județean Caraș, acolo unde jupânește domnul Frunzăverde. Frunzăverde a dat-o ulterior la întors, dar există oricum înregistrarea declarației, dar asta numai ca să-i transmită lui Ponta că un guvern competent pune mâna pe telefon înainte de a-și plesni baronii peste ochi.

Deși schimbul de replici prin intermediul televizorului v-ar putea părea ușor golănesc și nepotrivit pentru cei doi demnitari, el este plin de substanță. Ieri v-am explicat faptul că bugetul statului stă chiar mai bine cu banii decât anul trecut, iar despre rezervele de bani ale finanțelor, ele sunt cam de cinci ori mai mari decât tranșa pentru FMI.

Atenție nu vorbim aici de rezerva BNR și nici de partea din tranșă pe care o va plăti Banca Națională. Cum domnul Frunzăverde n-a fost niciodată un mare specialist în finanțe, este de presupus că zugrăveala dramatică a situației pe care a montat-o la Reșița pentru concetățenii săi a aflat-o fie de la o întrunire de partid unde altcineva l-a aburit și pe domnia sa pentru a-i explica de ce nu va primi bani unul dintre cele mai sărace județe ale României, fie din proprie inițiativă pentru a-și justifica unele limite de competență.

Oricum ar fi, morala pentru reșițeanul căruia i se adresa domnul Frunzăverde când a fost atât de brutal întrerupt, ar fi că în județul Caraș două lucruri sunt constante indiferent că țara are sau nu bani – primul că Frunzăverde e șef acolo indiferent cine-i la guvernare și al doilea că lumea o va duce prost acolo indiferent cu cine stă Frunzăverde la guvernare.