4 afișări

Ieşirea din recesiune – posibilă

executie bugetara 1 blog

de Moise Guran

Urmărind cifrele din intrările și ieșirile la bugetul statului în primele două luni ale anului se poate trage concluzia că economia a cunoscut un ușor reviriment în acest început de an. Este foarte probabil ca undeva, la începutul lunii mai, statistica oficială să anunțe ieșirea din recesiune, o recesiune pe care oricum mai nimeni nu a luat-o în seamă și împotriva căreia oricum nimeni nu a făcut nimic.

Chiar așa poate vă întrebați… De unde și până unde o ieșire din recesiune… a făcut ceva guvernul pentru asta? A redus taxele, a adus investiții, a ajutat cumva firmele? Nu prea. Singurul punct marcat în aria guvernamentală este TVA-ul la încasare pentru firmele mici. La ce blocaje financiare și întârzieri la plată sunt în economia noastră, știu sigur că mulți amânau facturarea tocmai pentru a nu se încărca cu TVA.

executie bugetara 2 blogLa ce bun că ai de încasat dacă banii nu vin, dar statul îți ia penalități pentru o factură pe care tu ai scris-o degeaba. Acum lucrurile stau altfel și este posibil ca această măsură, care probabil nici n-a fost băgată în seamă de publicul larg, să fi produs deja efecte atât în PIB cât și în finanțele statului. Astfel, deși în facturi TVA-ul este doar cu 2,6% mai mare, sumele efectiv plătite la buget au o creștere de două ori mai mare. Mai contează desigur și creșterea salariilor bugetarilor, căci deși acestea nu au produs cine știe ce creștere a consumului, la calculul produsului intern brut, aportul bugetarului este salariul său.

Și totuși, ieșirea din recesiune ar putea fi un premiu prea puțin meritat de guvernul Ponta. Cele mai multe dintre promisiunile de anul trecut, fie nu mai sunt de actualitate, fie au fost amânate pe termen nedeterminat. Iar dacă economia confirmă ceea ce v-am spus eu acum asta ar arăta în primul rând că noi toți în România am fost poate mai vrednici sau mai îndârjiți. Premierul ar face bine să nu se culce pe o ureche ci să folosească oportunitatea căci, se știe Dumnezeu îți poate da, dar nu o să-ți bage și în traistă.