Vânătoarea drăcuşorului mic burghez

editorial wall

de Moise Guran

Mult vorbita luptă împotriva evaziunii fiscale a intrat într-o nouă fază. De săptămâna asta fapta de a nu da bani statului la timp se pedepsește cu până la şase ani de pușcărie. Cam asta a cerut poporul, care crede că de aia trăiește el prost, de aia nu sunt bani de pensii și de majorat salariile bugetarilor. Că sunt patronii hoți. Așa că, zis și făcut.

Dar acum să luăm un caz simplu și să încercăm să ne imaginăm cum va reacționa hoțul de patron într-o situație limită.

simulare 1 blogSă presupunem că a avut o lună proastă în care n-a încasat decât 12.500 de lei și se apropie ziua de salarii. El are de plătit fix 10.000 de lei salarii nete, banii angajaților de care depind ratele la bancă, mâncare copiilor acestora și așa mai departe. Patronul știe însă că mai are de dat statului pentru 10.000 de lei salarii nete încă 8000 de lei taxe, contribuții și impozite. Dacă nu le plătește în 30 de zile riscă de la un an la șase ani de pușcărie.

simulare 2 blogAr avea varianta să nu plătească salariile deloc, dar atunci oamenii opresc lucrul și îi dau în cap. Au și ei rate, au și ei copii, vă amintiți… Ar avea varianta să plătească salariile cam la o treime, să zicem 3500 de lei bani în mână pe cartea de muncă. În acest caz va mai da statului doar 2500 de lei sub formă de contribuții și îi vor mai rămâne 6500 de lei pe care i-ar putea da oamenilor printr-o strângere de mână. Adică la negru. Sigur, și în acest caz riscă tot pușcăria dar este mai greu de dovedit, căci pentru angajați este mai important să-și ia toți banii decât să-i ia pe cartea de muncă.

Și uite așa s-ar putea ca lupta împotriva omului negru să aducă mai multă evaziune gri.