Coplata se aplică din 1 aprilie. Se va plăti o singură dată, la ieşirea din spital

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat joi că s-a aprobat hotărârea de guvern privind coplata. Acesta se aplică din 1 aprilie. Pacienţii vor plăti între 5 şi 10 lei o singură dată, la externare, indiferent de perioada spitalizării. Medicii de familie vor primi 50% pentru pacienţii înscrişi pe liste şi 50% pentru servicii.

Eugen Nicolăescu a precizat că în Contractul-cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2013-2014 aprobat de Guvern sunt trecute şi categoriile de pacienţi exceptaţi de la coplată.

Ministrul Sănătăţii a mai spus că forma finală a Contractului cadru păstrează plata medicului de familie la 50% per serviciu şi 50% per capita, şi nu 70% per capita şi 30% per serviciu, cum a fost prevăzut în prima formă a proiectului.Pentru că vor avea mai mult de lucru, către medicii de familie vor merge cu 10% mai mulţi bani de la stat şi vor avea pe liste mai puţini pacienţi – 800, faţă de 1.000 cât era obligatoriu până acum.