Ultima neghiobie a Europei democratice

extro cipru blog

de Moise Guran

Pentru că nu este foarte capabilă să evolueze, Uniunea Europeană riscă acum o gravă deraiere care chiar va da apă la moară euroscepticilor. Îmi pare rău că rușii sunt cei care au făcut acest comentariu, dar confiscarea unei părți a depozitelor bancare în cazul Ciprului este pur și simplu o practică bolșevică. Este foarte adevărat faptul că Ciprul este paradis fiscal și că, cel mai probabil, prin acest gest Europa pedepsește Cipru și pentru că are taxe mai mici dar și pentru că în 2011 a acceptat ajutorul Rusiei.

Pe de altă parte însă, exact Uniunea Fiscală ce îi lipsește acum Europei a dus la această criză uriașă. Când au făcut moneda unică toți economiștii au fost de acord că euro nu poate rezista foarte mult dacă Europa nu va avea aceeași legislație fiscală. Din păcate, după ce s-au văzut cu euro în căruță și cu un rating care le permitea să se împrumute la dobânzile Germaniei, țările din sudul Europei au strâmbat din nas la ideea de Uniune Fiscală. Așa au ajuns să se împrumute imens, să facă deficite monstruoase și, pentru că undeva buba trebuie să plesnească, au ajuns să își pună singure băncile în primejdie.

Și, cu toate acestea, măsura impozitării retroactive a depozitelor ciprioților este o mare greșeală. Este o neghiobie care nici nu cred că se va aplica. Această confiscare dinamitează practic garantarea dreptului de proprietate în Europa, este un precedent periculos pentru toate țările și, în același timp, împinge Ciprul definitiv în brațele Rusiei. Întrebarea care mai rămâne este cine mai urmează?