Antena 3 – salvatorul securității (alimentare)

curcan blog bun

de Moise Guran

Putem să ne ascundem noi mult și bine după cireș, România este departe de standardele de securitate alimentară din țările occidentale. Mihai Țurcanu, șeful Agenției Naționale Sanitar Veterinare a demisionat în sfâșit din această funcție, dar asta abia după ce presiunea opiniei publice devenise imensă și numai după ce scandalurile cu alimente contaminate sub diferite forme au înroșit alertele europene.

Mihai Țurcanu este veterinar de meserie și a lucrat în acest domeniu cam toată cariera lui, care nu este însă prea lungă căci omul are abia 38 de ani. Guvernul Ponta I l-a pescuit de la Botoșani unde era inspector la Direcția de Sănătate Publică, l-a făcut secretar de stat și, ca pe un specialist PNL ce este, l-a adus la București să vegheze la sănătatea alimentară a românilor.

Diferența dintre București și Botoșani nu este numai de responsabilitate ci și de familie. La Botoșani Mihai Țurcanu are un frate care lucrează la Consiliului Județean pe postul de șef de județ. Tatăl său are un abator tot acolo, unul în care se taie cai, dar etichetarea cu vită o pun oamenii răi din Alba. Cel puțin așa a stabilit ancheta fiului acum o lună. Nu era cazul să se suspende măcar dn funcție cât timp subordonații săi îi anchetau tatăl, că, v-am spus, Bucureștiul este și el tot un fel de Botoșani, dar mai mare.

Câteva zile mai târziu, când a venit vorba de aflatoxina din lapte, Agenția a dat un comunicat în care a spus că în România nu avem așa ceva. De fapt nici nu se făcuseră verificări iar două săptămâni mai târziu era retras laptele din unele școli, dar nu de către ANSVA ci de către primarii speriați de consecințele unui eventual scandal în care ar fi fost afectați copii.

În tot acest timp premierul Victor Ponta s-a sucit și s-a învârtit în jurul șefului ANSVA dar fără să-l poată atinge. Era pus de PNL sub un ministrul al PC iar acest post a fost și el negociat politic. Abia în momentul în care Antena 3 l-a atacat pe șeful Agenției Naționale Sanitar Veterinare acesta a înțeles că nu mai este loc de întors. Venise între timp și o alertă europeană din Germania privind exportul de carne de curcan cu antibiotice dar se știe că nemții au ceva cu liberalii români și asta contează mai puțin. Dar când și Antena 3 spune că e ceva putred la ministerul Agriculturii atunci e cazul ca liberalii să se numere și să găsească alt veterinar care să ne păzească sănătatea alimentară.