Venezuela după Chavez

chavez plasma

de Moise Guran

Moartea revoluționarului Hugo Chavez a deschis o adevărată competiție internă și externă pentru puterea politică din țara cu cele mai mari rezerve de petrol din lume. Armata este pe străzi și în timp ce lumea îl plânge sincer pe președintele mort, seriviciile secrete expulzează americani. Toată lumea este convinsă acolo că ei, americanii, sunt cei care l-au omorât pe Chavez care le-a naționalizat resursele, îi ataca și-i ridiculiza pe toate drumurile, dădea țiței aproape gratis Cubei, cumpăra armament sofisticat de la ruși și-i ținea pumnii lui Ahmadinejad al Iranului să-și facă bombă nucleară.

Moartea lui Hugo Chavez complică toată această ecuație globală. Pur și simplu a deranjat prea multă lume, interese financiare prea mari iar cancerul care l-a răpus în cele din urmă chiar este ciudat.

Situația este cu atât mai complicată cu cât vicepreședintele țării deja a vorbit oficial despre asasinarea lui Hugo Chavez și următoarea întrebare este ce va face Venezuela dacă zecile de mii de suporteri din stradă vor cere răzbunare. Va declara război Statelor Unite?

Judecând după expulzările de diplomați americani este de presupus că nici aceștia nu stau cu mâinile în sân ci încearcă cel mai probabil să stârnească o revoltă în interiorul Armatei, între generalii care i-au stat alături lui Chavez de când a preluat puterea în 1999 şi care poate vor prefera să facă afaceri cu americanii în loc să fie trimiși la moarte împotriva acestora.

Oricum ar fi, America latină este în acest moment ca o mină amorsată ce plutește pe o mare de petrol.