America Latină îl plânge pe „El Comandante”. Doliu naţional în Venezuela şi Cuba

Liderul recunoscut al stângii latino-americane, „El Comandante”, cum îi spuneau partizanii, s-a stins din viaţă marţi seara la Caracas, la vârsta de 58 de ani, după o luptă grea cu boala. Suferea de cancer de aproape doi ani şi fusese operat de patru ori în clinici din Cuba.

Am primit cea mai grea şi tragică informaţie pe care am putea să o dăm poporului nostru: la ora 4:25, după amiază” (ora 23:25 ora României) astăzi, 5 martie, preşedintele comandant Hugo Chavez a încetat din viaţă„, anunţa vicepreşedintele Nicolas Maduro.

Guvernul a instituit şapte zile de doliu naţional şi a anunţat că funeraliile vor avea loc vineri. Zile de doliu naţional vor fi şi în alte ţări, precum Cuba, Ecuador, Argentina, Brazilia, Chile, Uruguay şi Iran. Iubit de milioane de oameni, contestat de altii, Hugo Chavez a fost unul dintre cei mai importanţi şi vocali lideri sud-americani.

După anunţul public, mii de locuitori ai capitalei Caracas au ieşit pe străzi să-şi plângă liderul, scandând numele preşedintelui Chavez.  Dar admiratorii lui au ieşit pe străzi şi în Argentina, Cuba şi Bolivia. Guvernul de la Havana a anunţat trei zile de doliu.