Apel la conştiinţa Onoratei Instanţe

justitie

de Moise Guran

Nu știu cât a înțeles cetățeanul de rând din înghionteala de la Consiliul Superior al Magistraturii, dar cred că e timpul ca noi, societatea, să transmitem un mesaj clar castei magistraților. Judecând după campania fățișă dusă de Antena 3 pentru revocarea unor membri ai CSM, precum și de corelarea timingului de numire al șefilor peste DNA, Parchetul General și Înalta Curte, ai putea crede că Voiculescu și alții speră ca unele dosare să fie rezolvate, iar guvernarea să poată ajunge în sfârșit la Putere. Dacă pui în balanță lucrurile invers și te uiți cine și cum a fost numit de fosta putere pedelistă în Consiliul Superior al Magistraturii, poți ajunge la concluzia că ai lu’ Băsescu au fost înfrânți de ai lu’ Pivniceru.

Și unii și alții sunt de acord că CSM-ul să decidă procurorii șefi dar toți au încercat înainte de asta să-și asigure controlul asupra acestei instituții.

S-a mai văzut de asemenea cu ochiul liber faptul că uniunile de judecători și de magistrați au intrat în această îmbrânceală jenantă fără a avea nici cea mai mică apăsare vis-a-vis de interesul justițiabilului, a omului care vine cu căciula în mână după dreptate la 8:30 dimineața în sala de judecată și află cu stupoare faptul că instanța e într-un soi de grevă. Revolta lui e mută căci el poate nu știe nici ce salariu are instanța nici faptul că instanța nu are voie să facă grevă.

Și acum stimați magistrați din România, onorate instanțe, băgați bine de seamă! Justiția e de ani buni cuiul lui Pepealea în România. Adică ne încurcă. Ne agățăm în el când ne e lumea mai dragă. În anchete făcute și nefăcute, în corupția care paralizează economia, în procedurile lungi care pur și simplu fac inoperabile instituții importante.

Habar n-am cine pe cine a învins în CSM și nici nu îmi pasă. Dar, onorate instanțe, stimați judecători și procurori, cred că e timpul să vă conștientizați rolul și responsabilitatea, să înțelegeți că independența de politic nu v-o poate da și nu v-o poate garanta nimeni dacă fiecare dintre dumneavoastră nu aveți o coloană vertebrală de fier. Dacă onoratele dumneavoastră conștiințe nu reușesc să își depășească statutul de instrumente politice ale unuia sau ale altuia, noi ca țară vom fi exact ce-am fost și nicicând mai mult decât atât.