Caltaboşul, corupţia şi pedeapsa

remes caltabosul biziday ro

de Moise Guran

Multă bășcălie românească s-a făcut pe marginea dosarului Caltaboșul. Parcă și numele lui, un nume dat de presa care râdea astfel de un ministru corupt cu trei cârnați și o damigeană de țuică, te face să-ți pui întrebarea hai dom’le, o să-l bage în pușcărie pentru atâta lucru? Și totuși, la această oră, Decebal Traian Remeș este deja în pușcărie unde va sta minimum un an, maximum trei. Îl așteaptă acolo colegul său, Ioan Avram Mureșan, care a luat tot trei ani de detenție în dosarul Caltaboșul, dar care fusese deja condamnat înainte de asta la șapte ani de închisoare pentru o faptă făcută tot ca ministru al agriculturii – a furat banii trimiși drept ajutor de americani românilor.

Sesizați diferența? Pentru corupție se dau trei ani, pentru furt șapte. În toate cazurile vorbim de miniștri nu de găinari. Și nu, fapta lui Remeș de a primi drept șpagă trei cârnați și o damigeană de țuică nu era o găinărie chiar dacă așa a rămas în mentalul colectiv. Acela era doar un protocol între doi români autentici, șpaga era de 15 mii de euro și avea drept scop facilitarea intrării unor firme la banii publici. Dar pe bune, cine mai stă de detalii… genul acesta de fapte se întâmplă atât de des încât ne-am și plictisit de ele… Cum să dai mai mult de trei ani de pușcărie unui ministru corupt?

Din păcate așa numita legea de combatere a corupției este una de protejare a corupților. Pedepsele sunt mai mici decât pentru un abuz în serviciu, de exemplu, deși eu aș fi spus că gravitatea faptelor e alta. Poate e timpul ca noi, ca societate să ne decidem – ori condamnăm la modul serios șpaga, ori o legalizăm ca să nu mai intre nimeni la pușcărie din cauza ei.