Cine sunt, de fapt, dăunătorii?

petrom 3 blog

de Moise Guran

În momentul în care auzi că Petrom a făcut cel mai mare profit înregistrat vreodată în România de la Burebista și până la Băsescu n-ai cum să nu scapi vreo două vorbe printre dinți, gândindu-te cât lași la benzinărie când faci plinul. Profit înseamnă bani în buzunarul lor, în buzunarul cotropitorilor străini care ne secătuiesc țărișoara noastră. De fapt nu înseamnă asta profitul. Acela este dividendul care se dă sau nu acționarilor, și numai dacă nu cumva profitul n-a fost reinvestit exact în țărișoară.

Dacă iei la bani mărunți Petromul de azi al austriecilor de la OMV și îl compari cu Petromul de stat de acum zece ani o să ajungi la concluzia că și atunci compania avea potențialul de a face profituri mari. Acestea erau însă modice pentru că acel Petrom de stat era căpușat de sute de firme ale mai marilor zilei, de la parlamentari și până la clienți de partid. Atunci nu țipa nimeni totuși că vampirii noștri naționali ne secătuiesc țărișoara.

O să vă dau o comparație și mai bună. Cei de la Petrom au făcut o termocentrală nou-nouță la Brazi și, de fapt, de acolo vine și o parte a profitului lor, căci în trei luni de funcționare aceasta produce deja 5% din energia României. Eficiența unei astfel de termocentrale este mult mai mare decât al unei alte termocentrale să zicem de la Iernut. Aceea a fost preluată de Romgaz, companie încă de stat, care deși scoate gaze din pământ la fel ca Petrom, n-a anunțat niciun profit record, nici investiții senzaționale. Nici nu avea cum căci mai mulți foști directori ai Romgaz sunt cercetați penal pentru subminarea economiei naționale după ce au sifonat 126 de milioane de dolari, adică o sumă cât jumătate din investițiile anuale ale companiei.

Cei de la Petrom au închis Arpechimul de la Pitești acum trei ani și vor să-l demoleze. Promit în schimb investiții de un miliard de euro pe an, și ar face bine să se țină de cuvânt căci la Pitești s-au pierdut mii de locuri de muncă. Invadatorii străini de la OMV sunt cinici, hotărâți și eficienți. Vampirii noștrii naționali de la Romgazul de stat sunt romantici, conservatori și fură de rup. Care or fi mai buni? Care or fi mai dăunători?