Restructurarea mafiilor locale

raport politica blog

de Moise Guran

Într-o vreme când discuțiile despre regionalizare au plictisit pe toată lumea înainte chiar de a începe, când de prin te miri ce feudă câte un baron local mai ridică vocea către București că el vrea capitală de regiune în județul lui, cei de la Expert Forum au pus fără nicio milă degetul pe rană arătând cât de lipsite de conținut sunt aceste discuții. Marea problemă a organizării administrativ-teritoriale a țării noastre este nu numai mafia județeană cât cea mică, locală. Experții au încercat și au reușit să cuantifice un indice al clientelismului politic, demonstrând clar cu cifre și date faptul că trei sferturi dintre comunele României există doar pentru a sifona bani publici. Ele nu sunt capabile să-și plătească singure nici măcar angajații primăriei dar primesc alocări prin transferuri de la centru, mai ales pe criterii de partid pentru a servi mai departe sub forma unor lucrări publice supraevaluate o corupție organizată nemțește, în fapt, cel mai performant sistem pe care România l-a inventat vreodată.

Deși experții nu o spun cu subiect și predicat, pentru a putea face o reorganizare regională, noi românii ar trebui să începem cu desființarea majorității comunelor din țara noastră. Aceste administrații locale trebuie cumva unite într-unele mai mari care să-și justifice în primul rând financiar existența. Pot fi alipite unor orașe, care de regulă au bani pentru a-și plăti măcar funcționarii, dar, mai importantă decât toate, concluzia care transpare cumva din raportul Expert Forum este că ar fi timpul ca și mafiile locale să se restructureze, la fel cum se întâmplă cu muncitorii unei fabrici care nu mai poate plăti salariile.

Clientela politică pe bani publici este cvasi-legală, este atașată partidelor politice, dar mai grav este că mafiile aste sunt prea multe, prea diversificate și au devenit pur și simplu insuportabile financiar pentru contributori.