Săptămâna în care Euro s-a întors peste 4,4 lei

curs 2 blog

de Moise Guran

Euro a depășit 4,4 lei în această săptămână și tendința rămâne de creștere, chiar dacă azi cursul a reintrat sub acest prag. A fost săptămâna în care au venit primele date din economie iar acestea au fost exact atât de proaste pe cât se așteptau piețele să fie. Este posibil ca anul 2012 să fi avut o creștere microscopică, dar asta nu exclude posibilitatea ca ultimul trimestru din acest an să fi fost unul de scădere. În acest caz recesiunea va fi oricum confirmată și nu cred că de data asta va mai avea cineva tupeul să spună că recesiunea este una tehnică şi nu contează. Tabloul cel mai corect al economiei noastră este acum acela al unei târâtoare fără nici cea mai mică idee despre cum ar putea să zboare.

curs 3 wallCeea ce încerc să vă spun este că săptămâna viitoare mai avem astfel de vești din economie și, la un moment dat cineva s-ar putea întreba cum a ajuns euro atât de jos, în fața leului. Pur și simplu evoluția monedei noastre din ultimele două luni nu reflectă în niciun caz evoluția economică. Așa că cel mai probabil cursul de schimb va reveni peste 4,4 lei, iar în cazul în care datele ce vor fi publicate de statistica oficială vor fi chiar mai proaste decât se așteaptă piețele, nu este exclusă și o răbufnire a cursului.

Dacă, din contră, surpriza va fi una plăcută, euro poate scădea din nou spre 4,35, dar deja un astfel de scenariu devine din ce în ce mai puțin probabil.