Extremism cu burta goală

PANOU - GRANITA - TINUT SECUIESC

de Moise Guran

E aproape un soi de algoritm istoric… ori de câte ori îți ghiorărie burta de foame se găsește câte un deștept care să ți-o umple cu tot felul zgârciuri iredentiste. După incidente serioase legate de evrei sau țigani, Ungaria alunecase oricum periculos pe panta extremismului și dacă nu apărea problema arborării stegului secuiesc. Problema noastră, a Românilor, este că nu am știut și în continuare nu știm să gestionăm această problemă care nu este a ungurilor din Ungaria ci a noastră a românilor din România.

În mod stupid și chiar nedrept din punct de vedere istoric autoritățile noastre nu au știut să folosească și chiar să exploateze economic și turistic valoarea de brand pe care Ținutul Secuiesc o are. Pardon! Am zis Ținutul Secuiesc? Ce gafă pe mine! Noi românii nu recunoaștem existența lui… Ceea ce este din nou stupid. Nu e ca și cum am zice Ținutul Unguresc, iar steagul Secuiesc nu e același cu steagul Ungariei. Puteau să-i zică Ținutul Gulașului sau al Palincii, era tot aia, puteam noi românii să îl promovăm la concurență cu gulașul unguresc și să ne mândrim că îi avem printre noi. Secuii fac parte din România, doar noi îi avem, ei reprezintă o importantă componentă etnică a națiunii noastre și dacă politicienilor noștri le este frică să accepte acest lucru, este doar o chestiune de timp până când extremismul maghiar le va exploata obtuzitatea.

E pace oameni buni și nouă tuturor celor din România ne ghiorăie mațele la fel, indiferent că suntem olteni, moldoveni sau secui. Rănile istoriei s-au vindecat și poate e timpul să uităm și Trianonul și Dictatul de la Viena și să ne amintim mai des Călugărenii sau Podul Înalt, sau multe alte bătălii în care steagurile secuiești au luptat alături de armatele domnitorilor români.