Nu mai avem nevoie de FMI… deocamdată

fmi_ponta

de Moise Guran

Greu este să te înțelegi cu românii și să te bazezi pe ei până la capăt. Chiar dacă nu au spus asta, probabil experții FMI așa gândesc. Cei de la FMI au plecat destul de contrariați din România unde au costatat că guvernul nu a făcut nimic din ce promisese, dar cineva, persoană importantă, le-a sugerat să nu facă prea mult tămbălău pe treaba asta. Dacă cei de la FMI spuneau dom’le suntem nemuțumiți de faptul că nu ați privatizat nimic, nu ați eradicat nicio evaziune fisală, nu ați restructurat nicio întreprindere de stat, ci doar ați mărit salarii și pensii fără să aveți habar de unde o să faceți rost de bani, atunci probabil și leul și dobânzile de pe piața financiară românească ar fi fost aruncate în aer. Trebuie să recunoaștem că de data asta cei de la FMI au fost băieți de treabă!

De partea cealaltă a mesei, băieții de treabă din guvernul Ponta se pregătesc și ei să dea ștrengărește un șut. Nu acum, mai pe la vara așa… De la coplata în spitale și până la privatizarea CFR Marfă în două luni de zile, toate promisiunile gvernului sunt un soi de abureală prin care acesta câștigă timp.

De fapt România nici nu mai are nevoie și nici nu mai vrea un nou acord cu FMI. A spus-o chiar Isărescu la un moment dat. N-ar fi nicio tragedie dacă nu vom prelungi acest acord, dar cu condiția ca și cei de la FMI să fie de acord că nu mai este nevoie de el. Deja se simt păcăliți și dacă peste câteva luni ei vor spune acest lucru și vor critica autoritățile române există o bună șansă ca turbulențele financiare să lovească din nou țara noastră. Încerc să vă spun doar că Victor Ponta a câștigat deocamdată o perioadă scurtă de liniște în care trebuie să fie extrem de creativ și să readucă economia pe creștere. Dacă nu sunt semne clare în acest sens până la vară, atunci nici centură de siguranță nu va mai avea.