Socialismul lui Robin Hood

robin

de Moise Guran

Guvernul socialist al lui Victor Ponta vine cu prima măsură socialistă autentică, de la 1 februarie urmând să ia 60% din tot ce înseamnă scumpirea gazelor, plus un caimac consistent de la companiile care transportă și distribuie curent electric dar și gaze naturale, precum și o mică atenție de la celelate companii care exploatează oricare alte resurse naturale, de la păduri și până la carbune sau uraniu. (Aveți ordonanța aici)

Planul guvernului este să strângă de pe urma acestor taxe cam jumătate de miliard de euro pe an, dar următoarea întrebare este ce va face statul cu acești bani. Va plăti pensiile și salariile bugetarilor pe care deja le-a mărit, ar fi un răspuns socialist.

Nu este greu de recunoscut paternitatea lui Liviu Voinea, ministrul bugetului în acest gen de măsuri.

Ministrul de Finanțe este totuși un liberal, Daniel Chițoiu și, vă vine sau nu să credeți, statul a decis totuși să dea ceva mediului de afaceri înapoi din acești bani. Nu, Guvernul nu scade contribuțiile sociale deși asta era cea mai așteptată măsură de stimulare a muncii, dar va majora cota transferată anual societăților private de asigurări, cele care primeau 3,5% din contribuțiile celor mai tineri dintre noi, iar de la anul vor primi 4%.

Este și acesta un gest important după mega-țeapa care acestea și-au luat-o de la statul român care le-a promis că le va majora cota anual, dar după doi ani și-a dat seama că nu îi mai ajung banii de pensii.

Oricum, ceea ce trebuie să înțeleagă și socialiștii și liberalii din guvernul Ponta este că banii pe care îi iei sub forma unor taxe de tip Robin Hood trebuie, dar trebuie să se întoarcă la cei care contribuie, adică la plătitorul final și majorat al tarifului la gaze sau al prețului benzinei.