Avantajele şi capcanele C.A.R.-ului

car plasma

de Moise Guran

CAR-urile sunt o formă de creditare cunoscută de toată lumea, chiar dacă nu toată lumea știe că există și beneficii, dar și riscuri, atunci când faci un credit la CAR. În principiu oricine se poate înscrie într-un CAR, chiar dacă de regulă doar pensionarii o fac. Sunt asociaţii care oferă membrilor o soluţie pentru necesităţile lor financiare de moment, sume mai mici dar și cu dobânzi la jumătate față de o bancă.

Pentru a te înscrie în CAR plătești o cotizație, care poate fi inițială, lunară sau anuală, după care începi printr-o perioadă minimă de economisire cuprinsă între trei şi şase luni. Poți depune oricât îți permiți, de exemplu 100 de lei pe lună, la care primeşti şi o dobândă, dar aceasta este mică.

După aceea poți solicita un credit care de obicei reprezintă dublul, triplul sau de patru ori suma economisită. Dacă s-au strâns de exemplu 600 de lei, poți lua de la CAR până la 2400 de lei.

Dacă roata dintr-o întreprindere nu este purtătoare de dobândă, la un CAR autorizat plătești o dobândă cuprinsă între 4 și 6%, poți solicita sume și mai mari de bani, dar… ți se poate cere un girant sau chiar o ipotecă.

Și de aici pot apărea problemele.

În zilele noastre sunt numeroase IFN-uri care au împrumutat pur și simplu numele de CAR, dar care percep dobânzi mai mari sau chiar mult mai mari decât îți cere o bancă. Nu trebuie să te lași păcălit de acest nume și trebuie să întrebi de condiții. Aceste asociaţii care pot colecta economii nu sunt obligate să le garanteze şi nici să constituie un fond minim în acest sens. Altfel spus un CAR se poate uşor transforma într-o schemă piramidală. Având în vedere faptul că mulţi dintre cei împrumutaţi sunt oameni învârstă, există riscuri mai mari de neplată iar o astfel de asociaţie prost gestionată poate ajunge şi la faliment.

În ultimii ani a crescut alarmant numărul reclamaţiilor depuse la protecţia Consumatorului cu privire la diferite abuzuri sau chiar nereguli comise de CAR-uri faţă de membrii lor. Au fost cazuri în care s-a dovedit că oamenii dăduseră bani, dar nu fuseseră luați în evidență, nu li s-au dat banii înapoi la retragerea din CAR sau li s-au refuzat pur și simplu creditele deși aveau dreptul la ele. Totul depinde de eficienţa şi de buna credinţă cu care banii sunt gestionaţi, altfel spus atunci când vă înscrieți într-un CAR o faceți pe riscul dvs.