Euro a căzut peste noapte

curs euro blog

de Moise Guran

Euro s-a mutat peste noapte de la 4,39 de lei la 4,32 în tranzacțiile din piață și, dacă pe creștere am mai văzut astfel de salturi, la scădere, astfel de fenomene au loc o dată la câțiva ani. Nu că piața, în înțelepciunea ei, nu ar plimba cursul în jos și în sus, dar politica BNR consacrată este de a împiedica astfel de fluctuații majore ale cursului care pot deruta economia. De data aceasta BNR-ul nu a dat niciun semn de prezență în piață, ba chiar unul dintre vice-guvernatorii săi a declarat presei străine că leul e fix acolo unde ar trebui să fie.

Dacă ați auzit cumva că valuta noastră a fost inclusă într-un indice regional al unei mari bănci internaționale, acest lucru este adevărat, dar la fel de adevărat este că mai toată lumea aflase de asta de prin decembrie.

Motivul prăbușirii cursului euro față de leu stă în faptul că pur și simplu câteva sute de milioane de euro au intrat în România în decurs de câteva ore. Sunt bani reali, bani care vor lei la schimb, cel mai probabil pentru titluri de stat. Nu sunt investiții directe dar acești bani vor intra totuși măcar în băncile din România dacă nu vor ajunge toți până în economie. În mod clar ei vor scădea dobânzile la lei, iar cursul euro poate merge acum liniștit și sub 4,3 lei. Nu neapărat imediat dar aceasta este perspectiva monetară în acest moment chiar dacă, paradoxal, exact în aceeași zi Banca Mondială a mai tăiat din prognoza de creștere economică a României.