De la transformatoare la Transporturi

europa fm

de Moise Guran

Nu vă bateți capul cu afaceri complexe și inginerii financiare. Nu e nevoie! Ca să ajungi ministru în România este suficient să știi să dai cu vopsea niște transformatoare vechi de 30 de ani, pe care apoi să le vinzi de noi unei companii de stat pe două milioane de euro. Dacă întreprinderea se numea Electrica Moldova, pe bune acum, cine mai stă să numere de câte ori iau foc transformatoarele de prin satele uitate de lume, cine mai stă să adune orele, zilele și săptămânile de avarie în care locuitorii acestor sate s-au întors romantic la lumina opaițului…

Uite de aia este moldoveanul poet, iar Relu Fenechiu milionar…

Și totuși, contrar obiceiurilor noastre, de data asta cineva a stat să numere. După o expertiză care a durat ani de zile, DNA-ul a documentat dosarul transformatoarelor care l-au îmbogățit pe Relu Fenechiu, a scris un rechizitoriu și l-a trimis Curții Supreme. Adică l-a trimis în judecată. Textul Constituției este clar din acest punct de vedere. Trimiterea în judecată atrage suspendarea ministrului. Omul Fenechiu rămâne nevinovat până la o condamnare definitivă, dar omul Fenechiu nu poate fi ministrul Fenechiu.(Dacă nu mă credeţi ascultaţi părerea unui jurist al PSD, dl Toni Greblă).

Între noi fie vorba, specialiști ca Relu Fenechiu sunt mulți în România, iar dacă mai are nevoie în largul său cabinet, Victor Ponta trebuie doar să dea o strigare exact prin Gorjul natal. Să-i roage pe cei de la exploatările miniere să răzuiască vopseaua de pe utilaje ca să afle apoi de câte ori au fost fiecare cumpărate de la o mină ca fier vechi și revândute după aceea altei mine ca utilaje nou nouțe. Găinăria lui relu fenechiu nici nu era originală, dar am sentimentul că Victor Ponta va fi ultimul care i-ar reproșa lipsa acesteia.