A naibii aritmetică…

buget 1 wall

de Moise Guran

O notă strecurată în ședința de guvern din această săptămână și ajunsă în final la Mediafax, arată cam cum va arăta bugetul de anul viitor – peste un miliard de euro tăieri de la investiții publice, achiziții și finanțări de la programele de stimulare economică, aproape 100 de milioane de euro tăieri de la subvenții, pentru a putea suplimenta cu peste un miliard de euro cheltuielile cu salariile bugetarilor, pensiile și cheltuielile din sănătate.

buget 2 wallVestea bună ar fi că guvernul suplimentează de asemenea banii pentru cofinanțarea proiectelor europene cu 600 de milioane de euro, ceea ce teoretic, ar aduce în economie un plus de investiții de până la trei miliarde de euro. Acum, după experiențele cumplite pe care le-am avut cu fondurile europene îmi vine să spun că guvernanților le-a fost ușor să aloce bani de cofinanțare știind bine că finanțarea nu va veni. Practic răspunsul la întrebarea dacă va mai fi sau nu criză economică în 2013 depinde fix de banii europeni. E la fel deja de trei ani, ăsta ar fi al patrulea, în care ne punem speranțe în acești bani care sunt pe cât de ușor de furat pe atât de greu de dat înapoi.

Poate unii dintre dumneavoastră sperau că alegerile din această toamnă vor produce o minune. Ei bine, cum încă nu s-a inventat minunea care să schimbe aritmetica, ne mai rămâne să găsim un ministru de finanțe care să înțeleagă că economia este mai mult viziune și mai puțin aritmetică bugetară.