Ce va fi după 9 decembrie?

de Moise Guran

Vă mai amintiți Moartea domnului Lăzărescu? Ei, după ce am văzut filmul, eu m-am tot întrebat ce s-a întâmplat după aceea… După ce a murit…Mai sunt câteva zile până la alegeri și, dacă nici nouă nu ne este clar ce se va întâmpla după aceea, imaginați-vă cât de puțin înțeleg străinii, cei care aduc sau pleacă cu bani din România din această situație. Paradoxul ei stă tocmai în faptul că, deși rezultatele scrutinului sunt mai ușor de anticipat decât finalul filmului Moartea domnului Lăzărescu, habar nu avem dacă după aceea vom avea un premier, un guvern, un buget, un plan cu țara asta și, deci, o perspectivă.

Așa cum v-am mai spus și altă dată, banii nu au partipri-uri, nu au simpatii politice, au doar interese. Banii fug de incertitudini și de ignoranță. Dacă citești cu ochii unui străin un comentariu publicat săptămâna asta de Bloomberg, te sperii.

Singura veste bună este că se încheie anul electoral iar prima speranță este că România va avea un guvern, al patrulea din 2012, până la încheierea lui. Cei de la Bloomberg au stat de vorbă cu numeroși sefi de bănci și de fonduri de investiții, oameni care mută banii spre și dinspre România iar concluziile lor nu prea diferă – politicienii români nu par conștienți de ce-i așteaptă în 2013, iar o criză politică, indiferent de cauze, ar fi doar bomboana de pe colivă. Recent oamenii de afaceri au făcut și un apel în acest sens la politicieni. Să fie responsabili. Să înțeleagă că lupta electorală nu este o victorie în sine ci doar o invitație făcută de electorat pentru gestionarea țării. Acela este adevăratul test și va fi mult mai dificil decât câștigarea acestor alegeri. Nu știu dacă a și auzit cineva. Ca întodeauna în istoria noastră noi românii ne putem aștepta la ce-i mai rău.