Pui bani deoparte pentru copil?

de Moise Guran

Aţi văzut probabil că toate băncile au planuri de economisire pentru copii. Or fi bune? Sigur vă tentează. Parcă ţi se moaie inima atunci când un bancher îţi spune că se gândeşte la viitorul copilului tău. N-ai cum să-i rezişti! Copiii sunt cei mai buni vectori comerciali. Băncile oferă mai multe variante de economisire pentru copii, de la conturi clasice de economii, la depozite la termen, depozite cu dobândă progresivă, planuri de economisire cu componentă de asigurări şi multe altele.

Filozofia acestui gen de program este să îți țină banii captivi pe un termen de până la 18 ani. Și, într-adevăr, dobânzile sunt mai bune. Faci un depozit inițial de 1000 de lei și te obligi, să zicem, să pui lunar 100 de lei timp de 18 ani. Bancherul îți face și o simulare și așa afli că, cu tot cu dobânda acumulată, când va face copilul 18 ani îi vei putea înmâna un CEC de 35.786 de lei. Bravo! Dacă ai face un depozit clasic, ai strânge cam cu 2000 de lei mai puțini bani. Problema este că și la planurile de economisire pentru copii dobânzile sunt variabile așa că fii atent! nimeni nu îți garantează că vei avea fix 35.786 de lei.

Apoi hai să ne gândim că ai fi făcut acest depozit acum 18 ani, în anul de grație 1994. 35.786 de lei astăzi înseamnă peste 10 mii de dolari. Atunci nici nu exista euro, dar în 1994 un dolar era 1650 de lei. Asta înseamnă că în 18 ani cursul a crescut de peste 20 de ori, iar dacă făceai planul atunci, azi ai fi avut nu un CEC în lei care ar fi echivalat cu 10 mii de dolari ci doar cu 500 de dolari. Există desigur și planuri în valută. Acolo dobânzile sunt mult mai mici, dar ce te-ai fi făcut de exemplu dacă făceai un plan în euro în 2004, iar în 2007 constatai că din cauza aprecierii leului valoarea planului tău de economisire pentru copil a pierdut o treime din valoare? Ceea ce încerc ă vă spun este că ideea de a pune bani deoparte pentru copil nu este rea deloc, dar trebuie să eviți astfel de angajamente pe termen lung într-o țară ca România. E mai bine să îi faci un cont clasic în euro și unul în lei, în care să împarți banii la intervale regulate, iar valoarea acumulării va fi aceeași indiferent de fluctuațiile cursului de schimb.