S-au învârtit ce s-au învârtit şi tot la scumpire au ajuns

de Moise Guran

Căutând formule pentru eliminarea dumpingului făcut de companiile de asigurări care vând RCA dar nu plătesc despăgubiri asiguraților, cei de la Comisia de Supraveghere a Asigurărilor au ajuns la concluzia că lucrurile pot rămâne pur și simplu așa cum sunt, cu condiția ca toți asigurătorii să încaseze mai mulți bani. Cum de la cine? De la asigurați!

Mai țineți minte că, acum o lună, mințile luminate ale acestei Comisii găsiseră un sistem briliant, prin care dacă îți cumpărai un RCA ieftin de la o firmă neserioasă, aceași firmă trebuia să te despăgubească și pe tine în caz de accident. Ei bine, nu au reușit să-l impună. Au ajuns la concluzia că românul va cumpăra tot RCA-ul cel ieftin, că na!, nu i s-o întâmpla tocmai lui să aibă nevoie de un RCA. Noua propunere de reglementare îi obligă pe asigurători să își acopere toate pagubele și toate cheltuielile din încasări ceea ce, spun voci din piață, va duce probabil la o scumpire a RCA-ului cu până la 40%.

Desigur asta nu rezolvă problema țepelor date de unele companii neserioase. Dacă toată lumea scumpește RCA-ul se scumpește și țeapa cu RCA-ul, deci toată lumea va fi fericită. Mai puțin asiguratul, desigur.

Dacă acesta este compromisul pe care ei l-au găsit s-ar putea spune că această Comisie de Supraveghere a Asigurărilor nici nu are în obiectul de activitate protejarea asiguraților de abuzurile companiilor de asigurări ci cprotejarea companiilor de asigurări de accidentele neatenților de asigurați.