E criză şi de politruci

de Moise Guran

Premierul a demis un important funcționar al guvernului dar a ratat șansa de a observa că are o problemă cu resursa umană. Premierul Ponta s-a trezit mirat de faptul că secretarul general adjunct al guvernului său vorbește. Ba chiar vorbește urât s-ar putea spune. Dan Mihalache, a intrat într-o dispută cu ANI, l-a numit pe șeful acestei instituții javră iar apoi a declarat că dacă de acesta depinde parteneriatul strategic cu SUA al României, mai bine fără. Mai bine fără astfel de opinii pare a fi fost replica premierului care l-a demis pe Mihalache, considerând că ca functia de secretar general adjunct al guvernului este una „cu caracter strict administrativ” si nu agreeaza ideea ca cei care ocupa astfel de functii sa faca declaratii publice.

Altfel spus, Ponta a constatat și el că numise un personaj care se credea politician într-o funcție ce avea prea puțină nevoie de un politruc. Este ok gestul premierului, dar mai avem de rezolvat unele probleme de ipocrizie. Acum șase luni Ponta spunea că nu are de gând să înlocuiască politrucii PDL cu cei ai USL în funcții ce au nevoie de oameni pregătiți, nu de politicieni.

Săptămâna trecută la Metrorex a fost avansat director un inginer încadrat cu o lună în urmă și fără niciun fel de experiență în domeniu. Presa a scris despre el însă faptul că are marea calitate de a fi prieten cu Marian Vanghelie. Este doar un exemplu. Vin astfel de semnale din multe locuri din țară, iar premierul ar trebui să știe deja că după șase luni de guvernare se întâmplă fix același lucru pe care l-am trăit cu toții pe vremea ălorlalți. De la un moment dat încolo, nouă celor care ne ferim să interferăm cu politicul s-ar putea să nu ne mai pese de ceea ce fac ei cu funcțiile pe care și le dau oamenilor de partid. Dar în lipsa unor specialiști adevărați în anumite puncte cheie din administrație și din companiile de stat, Ponta și guvernul său au fix șansa pe care au avut-o guvernele anterioare. Din păcate toate aceste funcții au fost împărțite deja pe algoritmul politic. În locul lui Mihalache de la PNL, a fost numită în funcția de secretar general adjunct al guvernului o tânără de 27 de ani care are experiența de a fi fost șefă de cabinet al unuia dintre liderii PNL. Na-ți-o frântă că am dres-o, cum spune românul…