Generația Scandal TV

de Moise Guran

Uneori este prea târziu pentru orice. CNA-ul a luat decizia de a suspenda pentru zece minute emisia unor posturi tv importante din România. Le și spun care sunt – ProTV, Antena 1, Acasă TV și Kanal D. Pedeapsa vine ca urmare a difuzării fără frâne a unui limbaj injurios, este vorba de fapt de fapt de mai multe scandaluri ba cu domnul Vadim Tudor, ba cu doamnele Moculescu, Zăvoranu, acestea din urmă fiind două la număr. Domnii și doamnele s-au înjurat ca la ușa cortului în vreme ce prezentatori înțepați și aparent surprinși nu au reușit vezi-doamne să îi oprească. Sanki, îi chemaseră tocmai ca să se înjure și să vedeți cum funcționează mecanismul…

Cele patru posturi menționate fac împreună cam jumătate din audiența TV de prime-time și acest gen de scandaluri arată exact nivelul de educație al audienței respective. Însumat într-un an aceasta aduce între 200 și 250 de milioane de euro celor patru posturi tv într-un an. Celelalte se bat pe un mărunțiș de 40-50 de milioane din piață. Pur și simplu e rentabil să faci atât de mulți bani indiferent care ar fi sancțiunile CNA. Consiliul Național al Audiovizualului a eșuat demult în jobul său de a ține sub control un nivel minim al societății noastre. Pur și simplu televiziunile principale otrăvesc mințile românilor ba cu obscenități, ba cu ură politică și, în final, profitul crește direct proporțional cu prostia publicului. Un public needucat acceptă producții ieftine, iar cu cât mai mulți oameni sunt mai proști cu atât mai mult crește audiența pe prostiile difuzate.

Este prea târziu pentru sancțiuni CNA. Națiunea s-a prostit sub influența televizorului și se prostește în continuare. Presupunând că mâine s-ar reseta totul și am lua-o cu libertatea de la capăt, ca la revoluție, am avea nevoie probabil tot de 20 de ani pentru a schimba acest mare rău.