Scumpirea alimentelor, un succes

de Moise Guran

Este o abilitate de comunicare aceea de a te lăuda și atunci când știi sigur că ai dat greș. Unii îi spun, nedrept, minciună. Este de fapt o știință. Premierul Victor Ponta pune pe seama îndemânării Fiscului creșterea veniturilor la bugetul de stat, dar adevărul simplu este că TVA-ul este sursa principală a banilor statului, iar încasările din TVA au crescut ca urmarea firească a scumpirilor din această vară și toamnă. Dar astea sunt detalii pentru politicieni. Pentru noi ceilalți sunt detaliile dureroase ale unui meci pe bani între cetățeni și ministerul de Finanțe.

Faptul că Guvernul a aprobat rectificarea bugetului în 15 minute arată clar că acesta este pe pilot automat, că telecomanda finanțelor a fost trecută la ministerul de Finanțe și că fiecare ministru este mult mai interesat acum de campania electorală decât de o guvernare decentă. Despre scăderi de taxe nici nu mai vorbește nimeni, de fapt sănătatea depinde mult de taxa de clawback cea care scoate medicamente esențiale de pe piață și pe care actualii guvernanți o doreau desființată pe când erau în opoziție. Echilibrul bugetar a fost păstrat, asta este adevărat, dar prețul este mare căci el se va măsura în numărul total al șomerilor. Administrația Ponta, sau să-i spunem mai corect administrația Florin Georgescu a tăiat masiv investițiile în economie.

Problema cu știința asta a comunicării este că în final adevărul tot iese la suprafață, iar România are nevoie acum de specialiști adevărați nu de marmote care să învelească frumos ciocolata.