Dauna ta pe RCA-ul tău

de Moise Guran

Sunteți la zi cu RCA-ul? Ştiți RCA-ul, asigurarea aia pe care o faci pentru altul și pe care, din această cauză, toată lumea o cumpără la cel mai mic preț și la cea mai neserioasă companie de asigurări. S-ar putea să nu mai fie chiar așa. Comisia de Supraveghere a Asigurărilor crede că a găsit modalitata de a scoate de pe piață țeparii care vând RCA la orice preț pentru că oricum nu prea plătesc despăgubirile. Comisia vrea să modifice legislația de așa manieră încât compania la care te-ai asigurat pentru daunele cauzate altora să fie cea care te despăgubește chiar pe tine în cazul în care alții îți lovesc ție mașina. În acest fel s-ar putea să fii tentat să cumperi un RCA de la o companie mai de doamne-ajută. Ideea nu este deloc rea dar ea presupune o schemă complicată de decontare a daunelor. De fapt această schemă reprezintă principala vulnerabilitate și în câteva secunde vă explic și de ce.

Brokerii de asigurare spun că vor accepta să facă un RCA mai serios doar cei care au mașini mai scumpe. Asta pentru că mentalitatea românului cu venituri mai mici este – lasă dom’le că n-oi avea eu ghinion să fiu accidentat de alții.
Asta înseamnă că șoferii care nu își permit un RCA mai scump îl vor cumpăra tot pe cel mai ieftin, conștienți de faptul că în caz de ceva, Doamne ferește, vor avea mari probleme cu decontarea daunei de la propriul asigurător.

Cei care vor alege un asigurător mai serios își vor lua banii pe daună, dar ce se întâmplă atunci când o mașină cu un RCA neserios lovește una cu un RCA mai scump. Păgubitul își ia banii de la compania sa dar apoi în final aceasta, printr-un sistem de compensare trebuie să recupereze suma de la asigurătorul vinovatului care a plătit un RCA ieftin. În acest fel riscul pe care îl aveau până acum asigurații se transferă întregului sistem. Desigur omul este mai protejat și în primă fază asta este tot ce contează, dar în final Comisia de Supraveghere tot va trebui să-și facă puțină curățenie în ogradă, că să nu-i blocheze financiar și pe cei care lucrează corect și își despăgubesc asigurații.