Ne dispar şomerii

de Moise Guran

Ştiaţi că în ţara noastră dispar şomerii? Domnule, dispar într-un ritm atât de mare încât până la alegeri s-ar putea să nu mai avem deloc. Dacă nu ai un loc de muncă dar îţi cauţi unul trebuie să fii tare derutat de evoluţiile pe care statistica oficială le anunţă la radio şi la tv despre tine şi despre alţii ca tine. În ultimele două luni numărul şomerilor, adică a celor care sunt în mod real în căutarea unui loc de muncă a scăzut sub 700 de mii. Îţi vine să crezi că ţara merge bine şi numai tu ai mai rămas mai prost şi mai fără slujbă decât alţii? Este puţin probabil şi să vedeţi imediat de ce…

În ultimele două luni statistica oficială a trecut prin câteva importante schimbări la vârf. Aceste schimbări mai mult sau mai puţin politice de la conducerea INSSE au se pare şi puterea de a schimba şi trecutul, la fel ca într-un film SF în care căpitanul se întoarce în timp şi transformă răul în bine.

Astfel, evoluţia publicată astăzi, aici, de statistica oficală arată că în România rata şomajului a crescut până în luna iunie, iar apoi numărul şomerilor a scăzut permanent, de la 720 de mii şi până la 690 de mii de oameni în august. În ritmul ăsta, până la alegeri guvernul poate duce rata şomajului spre 6,5%, un nivel mai apropiat de cel din 2008, înainte de începutul crizei economice.

Atâta doar că dacă o să cauţi aici , în arhiva comunicatelor de la statistică, o să găseşti acum fix trei luni o cu totul altă evoluţie. Până la schimbarea a doi vicepreşedinţi ai Institutului Naţional de Statistică şomajul a crescut permanent, ajungând până la 744 de mii de oameni şi o rată de 7,7% în mai.Ceea ce încerc să vă spune este că statistica oficială tocmai a făcut un hocus pocus cu aproape 50 de mii de oameni fără slujbe, oameni care în mai erau şomeri iar azi aflăm că nici n-au fost.

S-au făcut corecţii metodologice, probabil, dar parcă sunt prea grosolane. Guvernul poate raporta orice înainte de alegeri, inclusiv dispariţia totală a şomerilor din ţara noastră. În final însă ceea ce contează nu este o cifră statistică ci dacă tu, cetăţean fără slujbă, dar care îşi cauţi una, ţi-ai găsit-o sau nu.