Când e bun cardul de credit?

de Moise Guran

În vremurile mai dificile în care ameninţarea şomajului creşte avem cu toţii tendinţa de a avea un ban pus deoparte… ca să fie. Nu ştii când te trezeşti într-o gaură financiară şi poate ai rată la maşină sau la casă, sau poate pur şi simplu te gândeşti să ai cu ce trăi între două slujbe. Te gândeşti poate că un card de credit poate fi o soluţie, dar un sondaj făcut de Finzoom şi Cetelem arată că nu e tocmai aşa. Adevărul simplu este că greu poţi obţine un card de credit dacă n-ai slujbă, deci da, mai bine îl faci când o ai. Şi totuşi doar 16% dintre posesorii acestui tip de card folosesc banii doar în caz de urgenţă. Ceilalţi ajung să folosească un card de credit pentru cumpărături uzuale sau ocazionale.

Aproape 40% dintre posesorii unui card de credit plătesc cu el atunci când cumpără salam sau pâine de la market sau când vine factura la gaze, uitând că l-au luat ca să aibă un ban în caz de ce e mai rău. 15% retrag pur şi simplu banii de pe card la ATM, conştienţi sau nu că toate cardurile de credit au o dobândă mult mai mare dacă retragi banii, în loc să plăteşti cu ele.

Bancherii cunosc aceste mecanisme psihologice şi aşa a apărut cardul dedicat pentru cumpărături de la un anume magazin sau de la o anume reţea de magazine. Capcana acestui tip de credit este că te atrage cu o dobândă mică dar condiţionează să pui banii la loc într-un interval minim de timp, de o lună sau de două luni. Chiar presupunând că ai reuşit să pui banii la loc, este greu să rezişti apoi tentaţiei de a nu te mai atinge de ei şi uite aşa ajungi tot la plata salamului de la alimentară sau la retragerea banilor de la bancomat.

În concluzie un card de credit este bun să îl ai, dar evită să îl foloseşti. Dobânzile ajung şi la 25%, de două trei ori mai mari decât la un credit de consum. Şi încă ceva, când decizi să îţi faci un card de credit gândeşte-te şi cum o să scapi de el. S-ar putea să fie mai greu să te laşi de un card decât să te laşi de fumat.