Cacealmaua nebunului

de Moise Guran

Frumuseţea unui meci de poker nu constă în pasiunea jocului in sine, ci în tensiunea licitaţiei. Este cel mai simplu joc din lume şi paradoxal el seamănă cel mai mult cu şahul, care este cel mai complicat joc din lume. Pokerul este arta de a-i face pe ceilalţi să creadă că ai cărţi proaste atunci când ai cărţi bune şi că ai cărţi bune, atunci când n-ai nimic. Ştiu, sună a şarlatanie, dar pentru că vorbim totuşi de un joc, i s-a spus cacealma. Pokeriştii înveteraţi ştiu că unuia care blufează trebuie să îi dai cu sec. Asta înseamnă să mergi la miză, să îi plăteşti şi să îl demasti apoi ca pe un escroc, făcându-l să se simtă ruşinat de faptul că a fost prins.

La o licitaţie publică lucrurile decurg oarecum ca la poker iar depunerea unei oferte la câteva minute după expirarea timpului este o tehnică destul de cunoscută. Dacă autorităţile îţi spun că oferta nu mai poate fi acceptată ai posibilitatea să răcneşti din toţi rărunchii că ai fost furat, că tu aveai bani şi ca făceai şi dregeai dar hoţii nu te-au lăsat. Dacă autorităţile îţi acceptă oferta, atunci poţi să scrii pe ea şi două miliarde de euro căci poţi fi sigur că ceilalţi competitori o vor ataca în instanţă, blocând astfel licitaţia. Doar le-ai dat chiar tu ocazia, venind mai tarziu. Şi într-o astfel de situaţie tot poţi să ţipi că tu aveai bani şi făceai şi dregeai dar hoţii nu te-au lăsat. În final ţi-ai atins scopul de a te vedea pe toate televizoarele, de a-ţi auzi numele la toate posturile de radio şi de a apărea pe prima pagină a ziarelor.

V-aţi prins desigur despre cine vorbim, iar dacă nu v-aţi prins tocmai de aceea nici eu nu o să vă spun. Este doar circ, dar circ făcut din drama unor oameni. Există desigur şi posibilitatea ca tot circul nu să fie o cacealma ci un teatru balşoi. Dacă Gazprom joacă şah cu autorităţile române şi şi-a ales un nebun pe care vrea să îl facă rege la Vâlcea, aceasta ar fi doar o acţiune prin care ruşii ar dori să demonstreze României că dacă ai suficienţi bani poţi să faci din nebun şi preşedintele tablei de şah.