RĂZBOI COMERCIAL SAU UN PRETEXT POLITIC

de Moise Guran

Între China şi Japonia este pe cale de a izbucni un război comercial în toată regula din cauza unor amărâte de insule pe care guvernul japonez le-a cumpărat de la un proprietar privat, tot japonez şi el. Se spune că în jurul acelor insule ar exista mult petrol şi imediat după tranzacţie armata populară a Chinei a plasat două nave de război în proximitatea lor. Ceea ce s-a întâmplat după aceea iese însă din logica unui război comercial şi se înscrie mai mult în filozofia unui conflict astupat în interiorul puterii de la Beijing. În chinezi s-a trezit brusc sămânţa naţionalistă care a înflorit cu pietere şi alte obiecte contodente în geamurile unor renumite firme japoneze din China, cum ar Sony sau Panasonic. Mai toate marile fabrici cu capital japonez şi-au închis imediat porţile, pretextând nevoia de a-şi proteja angajaţii. Marele popor chinez cere partidului să acţioneze, deşi nu este clar cum ar putea acţiona partidul.

Coincidenţă sau nu, exact în această perioadă ar fi trebuit să se producă schimbarea Preşedintelui Chinei. Deşi jocurile păreau făcute şi actualul vicepreşedinte ar fi trebuit să-i succeadă lui Hu Jintao, episodul popular anti-japonez care cere armatei să-şi flexeze muşchii, aminteşte mai degrabă de deranjul făcut de armata nord-coreeană la moartea preşedintelui Kim Jong Il. Peste tot armata vrea să aibă un cuvânt de spus şi nu este exclus ca acum, în China, să asistăm la o luptă surdă pentru putere, chiar în interiorul Partidului Comunist. Nu este exclusă nici varianta în care tocmai actualul preşedinte Hu Jintao să fie cel cel care maenvrează demonstraţiile de stradă, dacă acestea sunt într-adevăr manevrate căci o stare de război ar putea prelungi mandatul acestuia. Dar această teorie parcă prea sună a StarWars.

Oricum explozia economică a Chinei în absenţa liberalismului democratic începe să scârţâie. În ciuda aparenţei de calm şi înţelegere, în spatele uşilor Partidului Comunist Chinez există mai multe curente de opinie căci China are astăzi mulţi bani şi o capacitatea formidabilă de a influenţa în bine sau în rău soarta lumii. A întregii lumi.