Când vă spuneam că Georgescu nu prea ştie altceva…

de Moise Guran

Preţurile au crescut în august mai mult decât anticipaseră toţi economiştii şi, spre bucuria guvernului, planul susţinerii unora prin creşterea preţurilor tuturor a intrat în linie dreaptă. În luna august inflaţia a sărit de la 3% la 3,9% într-un pas uriaş pentru o lună în care în mod normal şi tradiţional preţurile scădeau. Frumos este că în august s-au scumpit mai ales legumele şi carburanţii şi dacă imediat v-aţi dus cu gândul la secetă, amintiţi-vă îndemnul de a rezista inducerii acestei idei. Autorităţile au repetat-o obsesiv căci ştiau că ziua de astăzi va veni.

Dar daţi un pic filmul înapoi şi întrebaţi-vă de câte ori aţi fost într-o piaţă în luna august şi aţi văzut că ar lipsi roşiile, fasolea sau cartofii? Lipseau? Păi cum să lipsească dacă în august e vârf de sezon… Şi totuşi statistica oficială a consemnat o creştere a preţurilor de aproape 10%. Nici cursul de schimb nu a mai crescut în august, ci a revenit după vârful depeste 4,6 lei pentru un euro atins în iulie.

Atâta doar că doamnele precupeţe n-au întotdeauna forexul deschis şi nici nu facturează în euro. Piaţa de legume reacţionează la curs căci doamna precupeaţă nu este deloc lipsită de inteligenţă. Domnia sa aude la televizor că euro s-a dus în bălării şi, deşi nu are nici costuri nici facturi în euro, ea ştie că va sărăci dacă nu va scumpi legumele.

Practic umflarea preţurilor în august este doar un efect întârziat al vânzolelii din iulie, dar partea cu adevărat proastă este că în lunile următoare tendinţa a continuat. Este foarte greu să opreşti mecanismul psihologic al preţurilor, dar staţi liniştiţi guvernul nici nu are de ce să vrea asta. În fond un TVA aplicat unui preţ mai mare înseamnă mai mulţi bani la buget.
Florin Georgescu a mai experimentat această reţetă de sărăcire a tuturor pentru a umfla statul. Bugetarii îl mai aşteaptă cu o creştere de salarii în decembrie şi, din păcate pentru ceilalţi, acesta este singurul mod de administrare fiscală pe care actualul ministru de finanţe l-a mai experimentat.