Modele înţelese greşit

de Moise Guran

Trebuie că popularitatea guvernatorului Mugur Isărescu a crescut exponenţial după celebra “gura bate fundul” aruncată în această vară ca unic comentariu la criza politică din România. Pe de altă parte, nu ştiu dacă Isărescu se va simţi măgulit să afle că persoana domniei sale reprezintă un model pentru generaţia care se descurcă foarte greu cu bacul. Cei de la BCR au avut inspiraţia de a face un studiu printre liceeni şi studenţi, iar din acesta a reieşit faptul că aspiraţiile tinerilor români se îndreaptă către Bill Gates, Mugur Isărescu şi Ion Ţiriac. Exact în ordinea aceasta. Primul este percepu ca fiind cel mai bogat de pe planetă(de fapt nu mai este), al doilea semnează pe toate bancnotele pe care ni le dau babacii, iar al treilea are cele mai tari merţane din România, chiar dacă are o mustaţă cam TNC – ăăă, asta înseamnă Totally Not Cool.

Unul din trei puşti ar vrea va primul său salariu să fie cuprins între 1000 şi 2000 de lei, iar unul din cinci adolescenţi crede că ar fi mai bine dacă salariul ar fi peste 2000 de lei decât sub.

Probabil puţini dintre ei ştiu că la viaţa sa Bill Gates a petrecut mai mult timp cu o carte în mână decât în faţa calculatorului, că Mugur Isărescu este probabil singura personalitate din România căruia la intervale regulate de timp i se oferă puterea dar o refuză, sau că Ion Ţiriac a devenit cel mai bogat acţionar minoritar din România oferindu-şi prestigiul şi garantând cu banii săi afaceri în care a adus investitori străini în proiecte româneşti. Niciunuia dintre ei nu i-au dat părinţii merţane, palate şi miliarde. Tatăl lui Bill Gates a terminat facultatea de drept abia după naşterea fiului său, al lui Isărescu era prof de mate, iar Ţiriac şi-a pierdut tatăl la vârsta de zece ani. Fiecare dintre ei a muncit din greu şi cu pasiune pentru munca sa, făcând din asta un scop în sine. Banii au venit ca un efect colateral.

Dacă cei de la BCR ar repeta sondajul printre adolescenţi aducându-le aceste informaţii înainte de a-i întreba ce model au în viaţă, s-ar putea ca răspunsurile să fie altele.