Intervenţiile „monetare” ale BNR schimbă trendul cursului
de Moise Guran
Euro a deschis săptămâna cu un salt destul de violent de la 4,46 lei unde terminase vinerea trecută şi până la 4,49 lei astăzi. Cauza a constituit-o o altă intervenţie indirectă a BNR, una pe piaţa monetară, unde Banca Centrală a anunţat că face operaţiuni de refinanţare fără limită de sumă. Asta după o lună în care Isărescu a retras treptat aproape 10 miliarde de lei din piaţă, de teama unor atacuri speculative asupra leului. Interesant este faptul că riscul unor astfel de atacuri nu a trecut, ba din contră, acum este mai mare.
Întâmplător sau nu, BNR a ales să lase lei în piaţă fix în ziua în care ministerul de Finanţe anunţase că vine să se finanţeze, iar asta nu avea cum să nu crească euro.
Statul român şi băncile comerciale de la noi se complac astfel în situaţia de principali jucători pe piaţa banilor, o piaţă autistă care ignoră nevoile de finanţare la dobânzi mai mici a economiei reale. Deja creditul guvernamental a crescut cu 20% în acest an, iar foamea de bani a statului român nu va ajuta deloc economia în această toamnă. De fapt Isărescu este acum prins între riscul unui atac speculativ ce poate fi deja anticipat pe aşteptările proaste ale economiei şi riscul de criză financiară, la care statul român contribuie trăgând bani din băncile româneşti. Acum momentul şi dobânzile erau mai bune pentru un împrumut extern iar asta ar fi contribuit la scăderea cursului de schimb. E drept însă că recenta criză politică a ridicat la cer CDS-ul iar acum acesta este în recuperare.
În altă ordine de idei, de acum doar unele surprize plăcute din partea economiei ar mai putea ajuta leul. Contextul politic nu este bun, cel economic internaţional nici atât şi în concluzie Isărescu va avea o toamnă grea. O dată cu şi cei care au rate în euro.