Autostrada suspendată a datoriilor

de Moise Guran

Am sentimentul că, de la o vreme, autostrada suspendată a devenit o chestie de orgoliu pentru Sorin Oprescu. În mod normal, ajuns la cifre, orice gospodar ar fi spus, hopaaa! E prea mult! Bucureştiul este deja dator cam tot venitul său anual, iar modelul de parteneriat public/privat de care vorbeşte doctorul şi pentru care, culmea! a obţinut şi aprobarea Consiliului General al Capitalei este în fapt un alt credit mascat. Poate ştiţi, poate nu ştiţi, vă spun eu acuma, aseara consilierii locali au aprobat construirea a 13 kilometri de autostradă suspendată la un efort financiar total de 1,34 miliarde de euro. Bugetul Capitalei pe un an este cam de un miliard şi, ca să vă imaginaţi efortul, dacă ar fi naţional acest proiect ar echivala cu un efort de 50 de miliarde de euro. Este aberant ca mărime şi nicio entitate financiară, fie ea firmă, primărie sau ţară nu intră într-un astfel de proiect fie că e vorba de 13, 130 sau 1300 de kilometri de autostradă, normală, suspendată sau zburătoare.

Primarul Oprescu le-a spus consilierilor că va veni un investitor cu banii şi că ăsta ar fi un parteneriat public/privat. În fapt planul este acela de introducere al unei taxe şi de alocări de la bugetul de stat pentru plata investitorului care vine cu banii. Într-un parteneriat public privat investitorul bagă banii şi îi recuperează din exploatare. Dacă nu eşti Mazăre şi n-ai obiceiul să pui bariere prin interiorul oraşelor este şi greu de conceput genul acesta de exploatare a infrastructurii urbane. Strada e stradă şi oamenii trec pe ea. Parteneriatele se fac de regulă pentru autostrăzile interurbane cu taxă pe care da, plăteşti să mergi dacă nu vrei să te înghesui pe un DN.

Acestea sunt observaţii de bun simţ pe care le poate face şi un om de pe stradă. Consiliul General a preferat să nu le vadă şi să aprobe de facto îndatorarea Caăpitalei la un nivel ce îl va depăşi pe cel al statului grec. În general ambiţia este bună dar în acest caz cred că oamenii ar aprecia mai mult o atitudine de genul vă rog să mă scuzaţi, autostrada suspendată e o tâmpenie mult prea scumpă!