Cotă unică sau cote unice?

de Moise Guran

Ministrul muncii Mariana Câmpeanu a pus pe moaţe creierele unei audienţe sindicale susţinând că nu ar fi bine să desfiinţăm cota unică, dar ar fi bine să revenim la o impozitare globală a muncii. Pentru cine nu știe acest tip de impozit presupune mai multe cote care nu au cum să fie deci una, chiar dacă le-am putea spune așa, ca să ne aflăm în treabă, cote unice. Unică este și gândirea fiecărui membru al actualului cabinet, de aici poate și imposibilitatea unei viziuni globale și unitare.

Doamna Câmpeanu recunoaște faptul că impozitarea pe trepte poate aduce mai mulţi bani statului doar dacă se elimină munca la negru. Mai pe românește spus, viziunea actualului ministru al muncii este o lume perfectă, în care patronul nu încadrează salariile mari pe trepte mai mici de impozitare, o lume în care fiind toţi egali și corecţi putem plăti impozite diferite. La fel dorea și John Lennon, dar măcar muzicianul avea o coerenţă în naivitatea sa. Mariana Câmpeanu ar mai vrea creșterea salariului minim, corelată cu scăderea contribuţiilor sociale și, multă, multă grijă pentru tratamentul fiscal aplicat firmelor, căci, spune domnia sa în funcţie de timing și dozaj efectele pot fi benefice sau nu.

Din păcate și declaraţiile ministrului Muncii pot avea un impact mult mai mare decât își poate imagina însăși ministrul, tot în funcţie de timing și dozaj. Deruta doamnei Câmpeanu între cota unică și cotele unice diferenţiate nu arată decât faptul că la nivelul executivului lipsește exact strategia și grija pentru angajatori despre care tot Câmpeanu vorbește. Mai sunt patru luni până anul viitor, iar reducerile fiscale promise pentru 2013 ar fi trebuit decise acum, simplu și clar. Bugetul pe anul viitor se face în octombrie, pe legislaţia existentă în octombrie. Deja guvernul este în criză de timp iar dacă în campania electorală reprezentanţii săi vor veni cu astfel de bâlbe despre reduceri de taxe va fi greu să îi mai ia cineva în serios.