Când alegi să fii vrednic şi când deştept?

de Moise Guran

O veche vorbă românească spune că Dumnezeu îţi dă, dar nu îţi bagă şi în traistă. Cei mai vrednici înţeleg din acest proverb că o oportunitate nu trebuie ratată, dar cei mai deştepţi pot vedea mâna lui Dumnezeu şi oportunităţile chiar şi atunci când ştirile sunt proaste. Organizaţia Naţiunilor Unite a transmis o avertizare de scumpire generală a alimentelor şi a recomandat ţărilor lumii să mărească rezervele de alimente pentru anii care vin. Cei mai vrednici aşa vor face, se vor pregăti gospodăreşte de mânia lui Dumnezeu. Cei mai deştepţi se vor pregăti şi ei, dar altfel. Ceea ce pentru o ţară importatoare de alimente ar putea fi un dezastru pentru una cu potenţial agricol ar putea fi mană cerească. Până acum România nu a demonstrat nici că ar fi prea vrednică nici prea deşteaptă căci deşi are potenţial agricol importă alimente.

O ştire despre scumpirea alimentelor poate fi citită şi ca una despre creşterea valorii adăugate în agricultură. De peste tot de prin ţară vin de exemplu acum ştiri despre scumpirea produselor de panificaţie, lumea se cruceşte iar în zilele următoare televiziunile o vor prezenta ca pe un dezastru. Nu, România nu este în criză de grâu, dar scumpirea grâului pe plan mondial face inclusiv agricultura românească mai profitabilă.

O ştire mai importantă, dar care a trecut neobservată se referă la faptul că România a trecut pe excedent în materia comerţului internaţional cu carne de pui. Exportăm adică mai mult decât importăm şi acesta este modelul ce trebuie urmat în cazul unei crize alimentare globale. Este mult mai uşor să semeni grâu toamna şi să-l seceri vara. Investiţie minimă, muncă de asemenea, dacă mai dă şi o zăpadă… profitul este asigurat. Da, dar este un profit minim. Spre deosebire de grâu, carnea de pui înglobează mult mai multă valoare adăugată, care în esenţă înseamnă bogăţie. Agricultura noastră este nepregătită pentru criza globală. Dar are potenţial. Cineva ar trebui acum să-şi dea seama cam ce ne-ar trebui ca să fim, nu numai vrednici, ci şi deştepţi.