Când zapciul se visează Alba ca Zăpada…

de Moise Guran

Din când în când Fiscul din România îşi dă seama cât de neprihănit şi imparţial poate fi el însuşi faţă de restul actorilor din economie. Poate fi o revelaţie onirică a ministrului de Finanţe, poate fi doar pragmatism prost înţeles, dar la intervale aproape regulate de timp, Fiscul se face că uită faptul că firmele de stat sunt cele care dau naştere înfiorătoarelor blocaje din economie. Aşa că Fiscul mai dă o legislaţie pentru privaţii hoţi, nelegiuiţi şi evazionişti.

Dacă întârzii cu plata unei taxe acum Fiscul îţi calculează o penalitate de 0.06% pe zi de întârziere. E ca un fel de dobândă dacă vreţi, chiar dacă la nivel anualizat ea este de două ori mai mare decât orice altă dobândă bancară.

Şi totuşi în visele celor de la Fisc această penalitate nu mai este suficientă. Un proiect de ordonanţă vrea să introducă cu supliment de 30%, zice penalitate specială, pentru obligaţiile fiscale de plată nedeclarate de contribuabil si stabilite de organele de inspectie fiscală. Deci dacă vine Garda la micul patron şi descoperă că acesta n-a înţeles bine legea – zbang! 30% majorare, plus penalităţile obişnuite, cam 55-60% penalitate totală.

Care va să zică Fiscul s-a gândit să-i pedepsească pe evazioniştii care ori sunt răi şi vor să fure, ori sunt proşti şi nu înţeleg legislaţia noastră care, nu-i aşa, e simplă şi clară ca lumina zilei!

Dar dacă patronul are de luat bani de un an de la buget, cum este cazul farmaciilor, sau dacă micul patron nu-şi scoate banii de la o regie de stat căreia i-a vândut să zicem hartie şi pixuri? Asta nu e treaba fiscului desigur! Fiscul e la Finanţe, găurile sunt la ministerul Economiei. Unul este haiduc şi nu plăteşte, celălalt este zapciu şi penalizează. Iar atunci când zapciul îl controlează pe haiduc, cei doi se înţeleg. Ordonanţele şi penalităţile speciale sunt doar pentru patronii mici şi răi, se ştie!