Leul se apreciază „pe fundamente”


de Moise Guran

Institutul Naţional de Statistică a confirmat faptul că românii au mai şi muncit în trimestrul doi al acestui an. Da, s-au schimbat guverne, s-au agitat politicienii pe la şezătorilor televizate dar lumea şi-a văzut de treabă. PIB-ul României a crescut cu 0,5% faţă de primul trimestru în care scăzuse cu 0,1%. Unii s-au grăbit să susţină că am ieşit din recesiunea tehnică. Nu, n-am ieşit, căci dacă e tehnic să intri în recesiune după două trimestre de scădere, e de bun simţ să consideri că ai ieşit după două trimestre de creştere. Acest trimestru, al treilea ar trebui să ne aducă şi această ieşire, dar premisele nu sunt bune.

Este mai sănătos să ignoraţi regulile tehnice după care economiştii decretează intrarea sau ieşirea din recesiune. Încercaţi să-i ignoraţi şi pe politicienii care, fără doar şi poate vor încerca să manipuleze şi să folosească aceste cifre. Nu Ponta a produs creşterea economică după două luni de guvernare şi nici Ungureanu, înaintea sa, cu cele două luni ale sale.

Economia reflectă şi trebuie înţeleasă individual de fiecare dintre noi. Recesiunile şi crizele le trăieşte fiecare în bugetul propriu dar le şi influenţează fiecare prin propriul optimism sau pesimism. Ceea ce rezultă este doar o medie şi eventual o perspectivă.

Cam la fel stau lucrurile şi în privinţa cursului de schimb. Euro a scăzut astăzi faţă de leu pentru că datele privind economia românească au fost mai bune decât aşteptările. Cum în zona Euro datele au fost mai rele decât aşteptările se poate trage concluzia că fundamentele leului au fost mai bune decât cele ale monedei EURO. Doar scandalul politic este cel care ne-a făcut în aceste luni să plătim rate mai mari la credite, ratând astfel o perioadă în care moneda noastră ar fi trebuit să se aprecieze.