Traiane, e timpul să resetezi totul

Motto

Aş vrea să văd şi eu cum arată ăla care a fost la referendum şi a votat NU. Pe cuvânt dacă îl înţeleg… Dacă ţinea cu Băsescu stătea acasă, dacă vroia să îl dea jos vota DA. De ce s-a mai dus dacă a votat NU?

                                                                                               Soacră-mea

 

În simplitatea ei soacră-mea descrie perfect ciudăţenia celor aproape un milion de oameni care nu au căzut pradă polarizării politice din România. Eu cred că sunt mai mulţi. Cred că din cei aproape 7,5 milioane care au votat DA la referendum, unii au votat aşa nu pentru că ţineau cu USL (scorul e aproape dublu faţă de locale), nu pentru că îl urau pe Băsescu, ci pentru că aşa au înţeles ei să dea un verdict raţional şi un final acestei crize. Pentru ei şi pentru cei care încă mai speră într-o societate civilizată, mi-am promis să-i dau preşedintelui suspendat argumente pentru a face un gest pozitiv pentru ţara lui – şi anume să pună capăt acestui circ infernal cu efecte foarte proaste pentru noi toţi, demisionând. Aşa cum anticipam prin primăvară, fiecare an electoral este un adevărat dezastru pentru ţara noastră. Politicienii o aruncă în aer pur şi simplu şi dovedesc o imaginaţie distructivă fără limite.

Pe cale de consecinţă Dragă Traiane…

Printr-o demisie acum îţi poţi asuma stoparea unui cerc vicios ce a adus mult rău. Poţi salva o jumătate de an din viaţa noastră. Asumarea este un exerciţiu de imagine, un bun pretext pentru tine, cu efecte pozitive reale şi imediate pentru mine, cel care plăteşte rate în euro. Dar cred că ar trebui să ai în vedere şi argumentele de strategie politică.

Te-am suspectat încă din primăvară că vrei să faci alegeri prezidenţiale în acest an, pe considerentul că un Ungureanu lansat în cursa prezidenţială, poate trage după el PDL-ul sau o pseudo alianţă civico-politică, mişcare populară, zi-i cum vrei că tot aia e. Deşi planul este bun, el este viciat din start de faptul că şi pe Neamţu şi pe Ungureanu şi pe Blaga tot tu i-ai năşit. Suntem cam un milion pe care nu îi poţi păcăli cu asta dar care s-ar putea să vedem totuşi în creaţia ta  ceva mai bun decât lipsa de scrupule a lui Crin. Cu o singură condiţie! Tu să fii deja pe vaporul ăla de cursă lungă… Altfel o să avem din nou senzaţia că Ungureanu este doar un alt Emil Boc.

Apoi, gândeşte-te la adversarii tăi… Programul lor electoral nu contează. Programul lor electoral eşti TU. Dacă pleci acum o să îi laşi fără un scop în viaţă, fără sensul de a mai cuceri puterea, fără argumente în faţa electoratului şi cam fără vlagă. Este foarte posibil ca în lipsa ta, ei să înceapă să se certe între ei. În fond au orientări politice foarte diferite. Vor fi pur şi simplu forţaţi să ducă dezbaterea electorală din această toamnă către altceva decât ura dezumanizată, către altceva decât înjurătura televizată, iar soacră-mea ar putea alege în loc să dea un vot împotrivă. Chiar nu realizezi că doar TU i-ai urcat pe cei de la USL la cota la care se află astăzi?

Mai ştiu că o mare miză a acestei toamne este numirea procurorului general. Traiane, este timpul ca Justiţia să arate că s-a maturizat şi că poate învinge mafiile politice. Eu cred că CSM poate şi va desemna un procuror general pe criterii de competenţă, unul care să lupte cu presiunile politice indiferent că sunt ale PDL sau USL. Ai spus-o chiar tu, pe europeni nu-i mai putem păcăli. Nu vor scoate mecanismul de supraveghere până când justiţia nu va funcţiona pe bune. Nu ştiu dacă ţi-e teamă pentru tine însuţi, dar mie mi se pare că nici Crin nici Ponta nu au o miză personală în a-şi numi un procuror general obedient, iar dacă ţie ţi se pare că Voiculescu ar avea o miză, atunci poate tocmai asta ar putea fi piatra de încercare a USL. Este aşadar încă un argument să pleci, să nu te implici, să laşi Justiţia să lupte cu ea însăşi şi cu clasa politică pentru ca emanciparea ei să fie una reală şi rezistentă.

În final Traiane o să folosesc chiar argumentul tău. După referendum ai spus că avem nevoie de unitate socială. Aşa este. Suntem foarte dezbinaţi şi trebuie să recunoşti şi tu că am ajuns aici din cauza conceptului de preşedinte-jucător. Avem nevoie noi ca societate de un mediator, de un om care să ne reprezinte şi dacă nu l-am votat şi dacă nu ne place, pentru că în final asta înseamnă un om imparţial. Mi-e greu să cred că cineva, sau chiar tu însuţi te mai poţi vedea aşa după aceste lupte politice (pe cele vechi nu le mai pun la socoteală).

Fă-o aşadar pentru noi toţi sau fă-o din calcule politice meschine, dar fă-o! Dă-ţi demisia pentru a reseta o dată cu asta întreaga viaţă politică din România.

UPDATE

Văd că am reuşit să supăr pe multă lume cu această propunere. Era doar o opinie şi îi apreciez pe cei care ştiu să o ia ca atare fără să mă suspecteze că aş face jocurile cuiva. În loc de replica la toate comentariile vă dau un citat şi un link către un articol postat de Vlad Petreanu pe blogul său a doua zi după referendum (să nu ziceţi că e de la B1, Petreanu e Petreanu oriunde evoluează).

Zice aşa

N-a învins nimeni în referendumul de duminică. N-avem a ne bucura de nimic. Suntem învrăjbiţi sau scârbiţi mai rău ca la începutul anului. Suntem murdăriţi de cea mai jegoasă campanie electorală pe care am văzut-o în ultimii 22 de ani. Avem peste 7 milioane de români frustraţi că votul lor a fost anulat printr-un artificiu legalist. Avem alte milioane de cetăţeni, imposibil de precizat câţi, frustraţi că au trebuit să tacă pentru a-şi exprima opinia. Avem o alianţă guvernamentală care a riscat viitorul României pentru un obiectiv meschin, pe care l-a şi ratat. Avem un preşedinte care, aproape inimaginabil într-un stat de drept, a cerut cetăţenilor să nu voteze. Aici ne-am înfundat – şi este, poate, ultimul moment în care mai putem încerca să înţelegem de ce am căzut atât de jos.